Uludağ'ın potansiyeli ortaya çıkacak Uludağ'ın potansiyeli ortaya çıkacak

Toplumsal hayatta kadının temsilini güçlendirmek için Hatay’da etkili faaliyetlerde bulunan KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) Hatay Temsilciliği, güven toplumunun inşası sürecinde şiddetin tanımlanması ve tanımlanan şiddete yönelik çözüm önerilerinin dile getirildiği çok boyutlu bir bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirdi. Yoğun ilgi gören ve KADEM Hatay Temsilcisi Avukat Saliha Betül Yıldız’ın öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte şiddet kavramının psikolojik, hukuksal ve dinsel boyutları ele alındı.

“Birden çok şiddet türü bulunmaktadır”

Etkinlikte ilk sözü, alanında deneyimli isimlerden biri olan Psikolog Aysel Harmanbaşı aldı. Harmanbaşı, şiddetin birçok farklı boyutunun olduğunu ve bu boyutların görmezden gelinemeyecek düzeyde toplumsal hayat içerisine yayıldığını vurguladı. Diğer yandan Harmanbaşı’na göre şiddet, “tek bir sebepten ziyade; içeriğinde birçok farklı sebebi barındıran bir döngüye” sahiptir. Harmanbaşı, “şiddetin tanımlanması kadar şiddetle mücadele etmede başvurulabilecek kanallar ve kullanılabilecek yöntemlerin de bilinmesi önem arz etmektedir. Ayrıca, sadece şiddete uğrayanlar değil; aynı zamanda bu konuyu sorun eden tüm kişilerin, kuruluşların ve kurumların da oldukça yüksek düzeyde sorumluluk alması gerekmektedir” dedi.

Kadem Hatay (1)-2

 “KADEM, şiddet mağduru kadınların yanındadır”

Bu yılki sloganlarının “şiddete seyirci kalma” olduğunu belirten KADEM Hatay Temsilcisi Yıldız, şiddet söz konusu olduğunda mağdurların devlet kurumlarıyla iletişim kurmak için hiçbir endişe yaşamaması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, özellikle KADEM’in bu konuda sorumluluk alan önemli bir dernek olduğunu ve KADEM’in şiddetin her türlüsüyle mücadele ettiğini vurguladı. Kadına yönelik şiddete de ayrıca değinen Yıldız, hukuk sisteminin şiddete uğrayan kadınlar için sunduğu önleyici ve koruyucu düzenlemeler hakkında da detaylı bilgiler verdi. Yıldız, “kadınlar, türü ne olursa olsun uğradığı şiddet karşısında devlet kurumlarıyla ve biz gibi derneklerle iletişime geçmelidir. Bu noktada, kadınlar kendilerini asla yalnız hissetmemelidir. KADEM, şiddet mağduru kadınların savunucusudur; kadınların yanındadır” dedi.

“Dinimiz, kadına şiddete izin vermemektedir”

Şiddet anatomisini dinsel bir perspektifle ele alan Hatay İl Müftü Yardımcısı Bilge Özdemir, dinsel metinlerle şiddetin İslam dininde nasıl değerlendirdiğini ortaya koydu. Özdemir’e göre, Kuran-ı Kerim’de yer alan birçok âyet ve sûre içerisinde, şiddetin keskin bir şekilde zararlarından bahsedilmekte ve şiddetin önlenmesine yönelik bilgiler yer almaktadır. Özdemir, “Müslümanlar olarak dinimizin zora ve şiddete müsaade etmediğini artık net bir şekilde tanımlamalıyız. Öyle ki en zor savaş dönemlerinde dahi peygamberimiz Hz. Muhammed, kimseyi zorlamamış ve adaletli davranmıştır” dedi. Konuşmasının önemli bir kısmında ‘kadına şiddet’ konusunu değerlendiren Özdemir, “dinimiz içerisinde kadına verilen önemi bilmeli ve asla kadına yönelik bir şiddeti normal karşılamamalıyız” vurgusunu yaptı.

Kadem Hatay Afiş

Toplumsal ve gündelik hayat içerisindeki şiddetin güvenli bir toplum için ne denli engelleyici bir unsur olduğunu görünür kılan etkinlikte kadına yönelik şiddeti önlemek adına çok yönlü bir vurgulama yapıldı. Etkinlikte katılımcıların açıklamaları sonrasında konukların soruları yanıtlandı ve konuyla ilgili etkin bir fikir alışverişinde bulunuldu. Fikir alışverişinin ardından son sözü alan KADEM Hatay Temsilcisi Yıldız, 25 Kasım Pazartesi günü İskenderun’da bulunan Üsküdar Konteyner Kentteki Destek Merkezi’nde saat 14:00’da “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında bir basın bildirisi okuyacağını ve günün anlam ve önemine dair hediyeler dağıtacakları bilgisini verdi. Yıldız, konuklara gösterdikleri ilgi ve katılımdan dolayı teşekkür ederek programı sonlandırdı.

Muhabir: Haber Merkezi