Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 81 ildeki tüm bankalara yeni bir talimat gönderdi. Bu talimat, kredi kartları için önemli değişiklikler içeriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaların ardından, bankalar kart sahiplerine yönelik yeni düzenlemelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

PANDEMİ DÖNEMİ UYGULAMALARI GERİ ÇEKİLİYOR
Pandemi döneminde uygulanan düşük kredi kartı asgari ödeme oranının, ekonomik sıkılaşma önlemleri kapsamında yeniden artırılacağı bildirildi. Bakan Şimşek, katıldığı bir televizyon programında kredi kartı harcamalarına dair yapmış olduğu açıklamalarla gündeme gelmişti. Şimşek'in kredi kartlarıyla ilgili gelişmiş ülkelerdeki taksit uygulamalarının olmadığı yönündeki açıklamalarının ardından, piyasalar yeni bir düzenleme beklentisi içine girdi.

Faturalar Yüzde 300 Arttı Faturalar Yüzde 300 Arttı


AŞAMALI KISITLAMA PLANI
BDDK, kredi kartlarıyla ilgili aşamalı bir kısıtlama planı üzerinde çalışıyor. İlk adımda, kredi kartlarının asgari ödeme oranlarında artırıma gidilmesi kararlaştırıldı. İlk aşamada alt limitli kartlar için sınırın yüzde 30'a yükseltileceği düşünülürken, halihazırda limiti 25 bin liranın üzerinde bulunan kredi kartları içinse asgari ödeme tutarının yüzde 60'a çıkarılması konuşuluyor.


ASGARİ ÖDEME ORANLARI ARTIRILACAK
Bu yeni düzenlemelerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yürütülen parasal sıkılaşma adımları çerçevesinde uygulanması planlanıyor. Bu makro ihtiyati önlemlerin, gelecek haftalarda yürürlüğe gireceği düşünülüyor.
Yeni düzenlemelerle birlikte, kredi kartı kullanıcıları için önemli değişiklikler kapıda. Bankalar, kart sahiplerine yönelik bilgilendirme ve uyum süreçlerini hızla başlatacak. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi