Arsuz ilçesi kıyılarına vuran ölü Yunus, getirildiği İskenderun teknik İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Teknolojileri Fakültesi tarafından yapılan işlemle iskeleti müzede sergilenecek işlemlerden geçirildi.

İskenderun Körfezi’nde yaşayan ve bir şekilde yaşamı sonlanan yunus, Arsuz sahillerinde kıyıya vurdu. Haber verilmesi üzerine İSTE Deniz Bilimleri Teknolojileri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği bölümü ekipleri yunusu bulunduğu yerden aldı. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Ve Teknoloji Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü bahçesinde gerekli incelemelerden sonra, ölü yunusun iskeletini sağlam çıkarmak için işlem yapıldı. İşlem sonrası tüm kemikleri bütün olarak sağlam çıkarılacak olan yunus iskeleti ileride kurulacak olan sualtı müzesinde sergilemek üzere saklanacak.

Arsuz Gülcihan Plajı Vatandaşın Hizmetine Açıldı Arsuz Gülcihan Plajı Vatandaşın Hizmetine Açıldı

İSTE Deniz Bilimleri Teknolojileri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği bölümünde Dekan Prof. Dr. Cemal Turan nezaretinde ölü yunusta yapılan incelemelerde, türünün tırtak olduğu tespit edildi. Tırtak; (Delphinus delphis), Bayağı yunus olarak da bilinen, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Türkiye'nin bütün denizlerinde bulunan ve bütün dünyada büyük okyanusların farklı kısımlarında yaygın olan bir yunus türü olduğu kaydedildi.

Kötü durumda, patlamak üzere şişmiş bir vaziyette bulunan yunusun uzun bir süredir ölü olarak suyun içinde kaldığını tespit ettiklerini belirten İSTE Deniz Bilimleri Teknolojileri Fakültesi Dekan Prof. Dr. Cemal Turan “Çok geç tespit edilmiş. Ölümü ondan dolayı herhangi bir net kopsis analizi yapamadık. Tür ile ilgili ölüm nedeni tam olarak bilinmemektedir” dedi.

YUNUSLARI KORUMAMIZ LAZIM

Ölü yunusun yapılan işlem sonrası bir bütün olarak çıkarılan iskeleti sergilenecek duruma getirileceğinin altını çizen Dekan Prof. Dr. Cemal Turan “İskenderun Teknik Üniversitesi Su Altı Müzemizde bu Yunus türünü iskelet olarak sergileyeceğiz, halka açık hale getireceğiz. Yunus ve balina gibi deniz kaplumbağası gibi gereksinimleri gerek nesli tükenen Deniz kaplumbağaları gibi Deniz trafiği balıkçılar ve diğer çevresel faktörlerden dolayı korunması ile ilgili ekiplerimizin dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuda gerek İskenderun Teknik Üniversitesi, gerek Doğa ve Bilim Derneği’nin projeleri var. bu türlerin çevresel faktörlerden en az bir şekilde zarar görmesi ile ilgili projeleri var. Ama bu konuda halkın bilinçlendirilmesi, balıkçıların bilinçlendirilmesi ve özellikle Deniz trafiğinden kaynaklı ölümlerin en aza indirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmaktayız” diye konuştu.

Nebihe Mazmanoğlu

Editör: Haber Merkezi