Piyasaları Sarsan Sahte Dolar Skandalı: Saddam’ın Yöntemleri Yeniden Gündemde
Son dönemde sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürülmesiyle birlikte Türkiye’de döviz büroları, kuyumcular ve bankalar alım satımı durdurdu. Bu durum, piyasaları alt üst ederken, 90'lı yıllarda Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in, Amerikan dolarının güvenilirliğini zedelemek için yaptığı sahte dolar basma olaylarını tekrar gündeme getirdi.
Saddam Hüseyin’in "Sahte Dolar" Planı 1990’daki Birinci Körfez Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin’in Amerikan dolarının değerini sarsmak amacıyla, %99 oranında gerçek gibi görünen sahte dolarlar bastığı iddiaları gündeme gelmişti. Bu sahte paralar, morötesi ışıkla dahi tespit edilemeyecek kadar kaliteliydi ve savaş sonrası piyasaya sürüldü. Irak’ın işgali sonrasında bu sahte paraların akıbeti uzun süre merak konusu olmuştu, ancak hiçbiri kesin olarak bulunamadı.
Yeni Sahte Dolar Krizi: Fırsatçılar İş Başında Günümüzde ise, sahte dolarlar piyasada tekrar sorun yaratırken, fırsatçılar devreye girmiş durumda. Döviz bürolarındaki alım satım işlemleri durdu, ancak fırsatçılar, 34.53 TL olan dolar kurunu 25 TL’ye kadar düşürdü. Bazı kuyumcu ve döviz büroları, doları daha düşük fiyattan hesaplayarak, vatandaşları mağdur ediyor. Bu durum, sahte doların piyasada yayılmasının yanı sıra, fırsatçılığın da arttığını gösteriyor.
Vatandaşlar, bu duruma tepki göstererek, "Doları iki yıl önce aldım. Şimdi sahte dolar bahanesiyle düşük fiyat teklif ediyorlar" diyerek mağduriyetlerini dile getiriyor. Sahte dolar krizinin etkileri devam ederken, bu olay, Saddam’ın yıllar önce uyguladığı benzer taktikleri ve fırsatçılıkla mücadele gerekliliğini yeniden gündeme taşıdı.