Türk Tabipleri Birliği (TTB) 6 Şubat Maraş merkezli depremlere dair 18 aylık değerlendirme raporu hazırladı.

Defne ilçesi Akdeniz mahallesindeki TTB Hatay Şubesi’nin konteyner alanında raporu paylaşan Ali Kanatlı, deprem bölgelerinde bebek ölümlerinin arttığına, birinci basamak sağlık hizmetinin durma noktasına geldiğine, sağlık çalışanlarının şartlardan dolayı göç etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Hatay'da Gaziler Günü Kutlandı Hatay'da Gaziler Günü Kutlandı

‘SAĞLIK HİZMETLERİNDE SORUN VAR’
Rapora göre depremin en çok yıktığı Adıyaman, Hatay, Malatya, Nurdağı, Maraş, Islahiye gibi yerlerde hala birinci basamak sağlık hizmetinde sorun yaşanıyor. Adıyaman’da 8 Aile Sağlık Merkezi (ASM) ağır, 4 ASM ise orta hasarlı. Yıkımı beklenen bir ASM’nin de yanındaki konteynerde zor şartlarda hizmet verdiği belirtiliyor. Tüm sağlık birimlerinin konteynerden de olsa hizmet etmeye devam ettiği kent ise Adıyaman. Malatya’da ise depremde yıkılan 3 ASM’nin dışındaki 14 ASM konteynerden hizmet vermeye devam ediyor.

‘AFETTE AYRIMCILIK YAPILDI’
Hatay’da ise 18 ay geçmesine rağmen yıkılan 56 ASM yerine yenisinin yapılmadığını belirten Ali Kanatlı, “Depremle beraber hem ASM hem de sağlık sistemi yıkıldı. Birinci basamak sağlık hizmetleri çöktü. Hatay’da 56 ASM, 9 hastane yıkıldı. Bunların üçü yapıldı ve kalanının nereye yapılacağı da belirsiz” diye konuştu. Ali Kanatlı Toplu Konut İdaresinin yaptığı alanlarda cami, sosyal tesis yapıldığını ancak Aile Sağlık Merkezleri için yer ayrılmadığını aktardı.

‘GİDERLERSE GİTSİNLER YENİSİ DAHA DİNAMİK OLUR’
Hatay başta olmak üzere tüm deprem bölgelerinde birinci basamak sağlık hizmetinin durma aşamasına geldiğini vurgulayan Kanatlı, “İnsanlar memleketlerinde kalmak istiyor ama şartlar o kadar kötü ki kalamıyor. Biz de bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü ile görüştük. Eşini kaybeden, çocukları ampute olan var, burada kalmak için mücadele ediyorlar. Bu insanların sadece yanında olun dedik. Bize ‘Giderlerde gitsinler yenileri gelir daha dinamik olur’ cevabı verildi. 18 ay direnip gitmek zorunda kalan oldu. Bu sağlık açısından kötü bir durum. Bir defa sağlık hafızası çok önemli. Hastayla ilk teması kuran birinci basamak çok önemli. Tekrar ilişki kurmak çok zor” diye konuştu. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi