CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun Pac Meydanına kurulan Baz İstasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, insan yoğunluğu olan yerlerde kurulmaması gerektiğini savundu.

Baz İstasyonlarının iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydığını ifade eden Milletvekili Kara, “Bu radyasyon, hücreler üzerinde doğrudan, yıkıcı bir etkiye sahip değildir.

Ancak Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2011 yılında, yine elektromanyetik dalgalar yayan cep telefonlarını, “muhtemel kanserojen” olarak tanımlamış; daha fazla çalışma gerektiğini not düşerek, cep telefonu kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirtmiştir.

Serinleten Buğday Çorbası Gastronomi Evi'nde Serinleten Buğday Çorbası Gastronomi Evi'nde

Ülkemizdeki baz istasyonlarının, Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen eşik değer olan 41.2 volt/Metrenin çok altında, 9,15 volt/Metre elektrik alan şiddet değeriyle çalıştığı belirtiliyor. Yine ICNIRP’in de belirttiği gibi, iyonlaştırıcı olmamakla birlikte, elektromanyetik dalgalar, insan vücudu üzerinde, vücut sıcaklığının artması gibi yan etkilere neden olabiliyor.

Yurttaşlarımız, yakınlarında çok fazla sayıda baz istasyonu olmasından kaygılanmakta; fizyolojik olarak değilse de psikolojik olarak rahatsızlık duymaktadır. İskenderun’da, şehrin tam ortasında, kontrolsüzce artan baz istasyonlarına, bu açıdan karşı çıkıyoruz: Bina çatılarında, sokak aralarında, kavşaklarda; yoğun nüfuslu alanlarda, bu kadar güçlü cihazların, denetim olmadan kurulmasını kabul edemeyiz.

Baz istasyonlarının olası yan etkileri incelenmeli; mümkün olduğunca insan yoğunluğu bulunmayan yerlerde kurulmaları sağlanmalıdır. Ulusal AR-GE yatırımları daha insan ve çevre dostu baz istasyonları geliştirilmesi doğrultusunda yönlendirilmelidir” dedi. Doğanay Yiğitoğlu

Editör: Haber Merkezi