İnşaat Mühendisleri Odası’nın deprem illerindeki binaların durumuna ilişkin hazırladığı raporda, yıkılan ve ağır hasar alan binalarla ilgili “Kolonun kirişten zayıf olması, zeminin uygun olmaması ve sıvılaşma yaşanması, korozyona bağlı erimiş demirler, yönetmeliğe uygun olmayan ve gelişigüzel inşa edilmiş yapılar” tespiti yer aldı. Raporda, bir binaya ilişkin “En üst katın köşe kolonu taban kısmında alt kat kolonundan devam eden donatı filizlerinin olmadığı, kolonların adeta lego gibi durduğu görülmektedir. Bu durum katın sonradan ilave edildiğini göstermektedir” denildi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonucu Oluşan Yapısal Hasarlara İlişkin Gözlem ve Değerlendirme Raporu’nu yayınladı.

Raporda, İMO mühendislerinin 28 Şubat-4 Mart 2023 tarihleri arasında deprem bölgesi illerinde yaptıkları incelemeler sonucunda elde ettikleri bulguların yer aldığı raporda, binalardaki bulgular “Kolonun kirişten zayıf olması, zeminin uygun olmaması ve sıvılaşma yaşanması, korozyona bağlı erimiş demirler, yönetmeliği uygun olmayan ve gelişigüzel inşa edilmiş yapılar” olarak sıralandı. Raporda, Kahramanmaraş’taki bir binanın durumu “En üst katın köşe kolonu taban kısmında alt kat kolonundan devam eden donatı filizlerinin olmadığı, kolonların adeta lego gibi durduğu görülmektedir. Bu durum katın sonradan ilave edildiğini göstermektedir. Fotoğrafta görüldüğü üzere iş makinası ile yıkımı yapılmaktadır” diye anlatıldı.

Ak Parti Heyeti'nden Hatay Memur-Sen'e  Ziyaret Ak Parti Heyeti'nden Hatay Memur-Sen'e Ziyaret

“KOLONLAR KİRİŞTEN DAHA ZAYIF”

İskenderun’da D817 yolu üzerinde (Barbaros Mah., İbrahim Karaoğlanlı Caddesi) yıkılmış bir bina enkazındaki kiriş ve kolonlar üzerinde yapılan incelemelerde; düz demir kullanıldığı, etriye aralıklarının 20 cm-37 cm arasında değiştiği, kolon ebatlarının en fazla 20 cm x 60 cm olduğu, kolonların kirişlerden daha zayıf olduğu, beton dayanımının genel olarak çok düşük olduğu gözlenmiştir.

DERYA APARTMANI: Z 7 katlı betonarme binanın zemin katında 40 cm x 90 cm ebadında kolonlar ile merdiven boşluğu kenarında betonarme perdeleri mevcuttur. Zemin katta bölme duvarları bulunmamakta olup, yumuşak kat düzensizliği bulunmaktadır. Donatılarda aşırı korozyon ve kesit kaybı gözlenmiştir. Etriye sıklaştırması yoktur, etriye kancaları 135o kıvrılmamıştır. Zemin kat kolonlarının tabana oturan kısımlarında donatıları dışarı burkulmuş, kalıcı deformasyon oluşmuştur, bina ağır hasarlıdır.

BEŞEN PLAZA: Kolezyonu düşük, kumlu ve sulu zeminde sıvılaşmaya bağlı taşıma gücü kaybı nedeniyle 15-20 cm civarında gömülen binalar bulunmaktadır. Bölgede yoğun bir şekilde kum fışkırmaları gözlenmiştir.

“SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BİLE YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİL”

İSKENDERUN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: İskenderun Sağlık Müdürlüğü’nün bulunduğu binanın yan cephesi garaj girişinin yanındaki betonarme perdede ağır derecede kesme kırılması var. Perdelerin uç bölgelerinde donatılar yönetmeliğe uygun yerleştirilmemiş, ilave boyuna donatı ve sargı yok. Beton dayanımının da düşük olduğu düşünülmekte. ANTAKYA SUBAŞI AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ: 2003 yılında inşa edilmiş. Yapı denetimin Hatay ilinde ilk başladığı zamanlarda yapılmış. İmalatlarda eksik ve kusurların olduğu görüldü. Binada dışarıdan yapılan incelemede yatay ve düşey yönde kalıcı bir deplasman ve mekanizmalaşma olmadığı, ağır hasarlı kolonu olmadığı, dış cephe dolgu duvarlarında ise kırılma ve dökülmeler olduğu gözlendi…Donatılarda aşırı korozyon var, korozyondan demirler erimiş, boyuna donatılar kopmuş. Yağmursuyu borularının uçları açıkta, gelen sular bina temeline sızmakta.” Nebihe Mazmanoğlu

Editör: Haber Merkezi