Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, küresel sahte ilaç pazarı 200-430 milyar dolara ulaşırken, her yıl bir milyon insan sahte ilaçlardan kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Özellikle Türkiye gibi ülkelerin yer aldığı Avrasya bölgesi, sahte ilaç ticaretinde üst sıralarda yer alıyor.

Eczanelerde İlaç Krizi Derinleşiyor Eczanelerde İlaç Krizi Derinleşiyor

Sahte İlaçlar Hangi Sağlık Risklerini Taşıyor?

Diyabet ve kilo kontrol tedavilerinde kullanılan ilaçların sahteleri, kısırlığa yol açabilen maddelerden uyuşturucuya kadar birçok tehlikeli bileşik içeriyor. Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, özellikle zayıflama ilaçlarının sahtelerinin internet ve sosyal medya üzerinden kolayca satıldığını ve sahte içeriklerin bağımlılıktan kemik kırıklarına kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor.

İnternet ve Sosyal Medya Üzerinden Satış Patlaması

Dr. Ömer Buğra Bahadır, “2023 yılında, sahte ürün satan 250 web sitesi kapatıldı ancak yenileri hızla açılıyor. Halkımız, ilaçları yalnızca güvenilir eczanelerden, Türkçe kutulu ve prospektüslü olarak almalı,” diyerek uyarıda bulunuyor.

Sahte ilaç tehdidi, sağlık bakanlıkları ve ilaç endüstrisi tarafından acil önlemler gerektiren küresel bir sorun haline gelmiş durumda.

Kaynak: Haber Merkezi