“Çoban Değil, Adeta Elit İş Gücü Oldu!”

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticiler, maaşların 100 bin liraya kadar çıktığını ama yine de kimsenin bu işe yanaşmadığını söylüyor. Bir besici, “Çobanların sadece maaşı değil, sigarası, yemeği, barınması, geri dönerken götüreceği yoğurdu, peyniri, yünü… Hepsi bizden! Artık bir çobanın bize maliyeti neredeyse küçük çaplı bir işletmeyi geçiyor.” diyerek isyan etti.

Koyun 2341795

AFAD'dan İstanbul depremi sonrası önemli uyarı: Hasarlı yapılara girmeyin! AFAD'dan İstanbul depremi sonrası önemli uyarı: Hasarlı yapılara girmeyin!

ÇOCUKLAR ÇOBAN OLDU AMA YETMİYOR

Mecbur kalan aileler çareyi çocuklarını meraya göndermekte buluyor. Ancak bu da çare olmuyor. Aynı besici, “Bir çoban yerine üç çocuğumu gönderiyorum ama yine de aynı verimi alamıyoruz. Çoban işini bilen adamdır, hayvanla konuşur adeta. Ama bizimkiler telefonla oynarken koyun nereye gitti farkında değiller.” dedi.

KÖYLÜNÜN KADERİNE TERK EDİLEN ÇIĞLIĞI

Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler, artan maliyetler, iş gücü sıkıntısı ve ilgisizlikten dolayı artık bu işi sürdüremez hale geldiklerini söylüyor. “Bu gidişle sütü de, yoğurdu da ithal edeceğiz” diyen üreticiler, yetkililere sesleniyor: “Köyde çoban kalmadı, şehre göçen genç dönmüyor. Biz yaşlanıyoruz, hayvanlar ortada kalıyor.”

Muhabir: İsmet Gültekin