Milyonlarca emekli, 2025 yılında emekli olmayı planlarken maaş farkları nedeniyle zor bir karar aşamasında.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Artık kendi evlatlarının kabiliyetlerine, akıl ve alın terine güvenen bir Türkiye var Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Artık kendi evlatlarının kabiliyetlerine, akıl ve alın terine güvenen bir Türkiye var

2024’te emeklilik dilekçesi verenler, 2025 yılında emekli olanlara kıyasla daha avantajlı bir maaş alıyor. Ancak hükümet, 2025 yılında emekli olacak vatandaşların maaşlarındaki kayıpları önlemek için yeni bir formül üzerinde çalışıyor.

YÜZDE 30’LUK HAK KAYBI GÜNDEMDE

2025 yılında emekli olacaklar, 2024’te emekli olanlara kıyasla emekli maaşlarında yüzde 30 oranında bir kayıpla karşılaşabilirler. Bu durum, emeklilik planlarını erkene çekemeyenler için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Aradaki maaş farkı, ömür boyu alacakları aylıklarda 100 TL ile 14 bin TL arasında değişiklik gösterebilir.

YENİ FORMÜL: KATSAYI ÜZERİNDEN HESAPLAMA

Bu hak kaybını önlemek için hükümet yeni bir formül üzerinde duruyor. Milliyet’in haberine göre; 2025 yılında emekli olacak vatandaşlar için maaş katsayısının en yüksek olduğu dönem baz alınarak bir hesaplama yapılabilir. AK Parti kurmaylarının değerlendirdiği bu formüle göre, 2025 yılında emekli olma hakkı kazanan ancak dilekçesini 2027’de verenlerin maaşları da yine katsayı üzerinden hesaplanacak.

ENFLASYON FARKI BELİRLEYİCİ OLACAK

2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olacaklar arasındaki maaş farkı, enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. 2024 yılında emekli olanlar için güncelleme katsayısı avantajlı durumda, bu nedenle hükümet, 2025 yılı için de benzer bir katsayı uygulamasıyla maaş farkını kapatmayı hedefliyor.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu