2025 yılı vergi​, harç​ ve cezalara gelecek zammı belirleyen Yeniden Değerleme Oranı​ (YDO) kasım ayında açıklanacak ekim ayı enflasyonuyla belli olacak.
2025 yılında uygulanacak zam oranı ile birlikte trafik cezaları, MTV, pasaport, ehliyet ve yurt dışı çıkış harcı, telefonu kayıt (IMEI), emlak vergileri ve araç muayene ücretleri netlik kazanacak.
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl vergi yükünün 2025’te artacağını dikkat çekerek zam olacak kalemleri açıkladı ve artış için oran verdi.
Yeniden Değerleme Oranı’nın (YDO) tespitine son 1 ay kaldığını dikkat çeken Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, ulusal mecralara değerlendirmede bulundu. Bingöl, ekim ayı enflasyonu ile YDO’nun ortaya çıkacağını belirterek, “3 Kasım 2024’te YDO’nun ne kadar olduğunu tam olarak göreceğiz. Bugünden bir projeksiyon yaptığımızda 1 Ocak 2025 için uygulanacak yeni vergi, harç ve cezalarda uygulanacak artışta bir parametre olan Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 44 civarında geleceğini öngörüyoruz. Yani yüzde 1 bile gelse son ayın ÜFE’si yüzde 44’e denk gelecek” dedi.


CUMHURBAŞKANININ HEM İNDİRİM HEM DE ARTIRIM YETKİSİ VAR
Cumhurbaşkanının indirim yetkisinin bulunduğunu ancak nadiren bunu kullandığını dikkat çeken Ozan Bingöl, “Bu Yeniden Değerleme Oranı 1 Ocak 2025 vergi, harç ve cezalar için bir parametre. Ancak Cumhurbaşkanı’nın indirim ve artırım yetkisi var. Bugüne kadar bazılarında kısmen ve nadiren kullandı. Ama genellikle bu oran geldi. Örneği trafik cezalarında hiç yetkisi yok. Yeniden Değerleme Oranı neyse o kadar artacak” diye konuştu.

Yeni Borç Krizi Kapıda Yeni Borç Krizi Kapıda


EHLİYET, TRAFİK CEZASI, PASAPORT VE ARAÇ MUAYENEYE ZAM
2025 başında emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalara zam gelecek.
Ozan Bingöl beklenen oranla gelecek zamları da açıkladı. Bingöl, yeni oranla hesaplama yaparak “Yüzde 44 ile birlikte bir projeksiyon yaptığımızda ki buna yakın bir oran gelecek. Buna göre, yurt dışı çıkış harcında örneğin yüzde 44’ü dikkatte aldığımızda 500 lira olan harç 720 liraya çıkacak. Yurt dışından yolcu beraberinde cep telefonu getirdiğinde ise 31 bin 692 olan bu bedel, 45 bin 636 lira olacak.
1.6 cc’ye kadar 1-3 yaşındaki bir otomobilin MTV’si 5 bin 851 liradan 8 bin 425 liraya çıkacak. Aralık ayında cep telefonu getirmek isteyenlere söyleyelim. 9 bin liraya yakın bir artış olacak. Örneğin araç muayeneniz ocak ayındaysa aralık ayının sonunda yaptırın. Trafik cezalarında en düşük radar cezası 1506 liradan, 2 bin 160 liraya çıkacak. Bunlar önemli ama milyonların beklediği en kritik kalemlerden birisi gelir vergisi dilimleri olacak” dedi.


YENİDEN DEĞERLEME ORANI NASIL HESAPLANIYOR
Maktu vergiler ile ceza​, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor.
Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.


İŞTE 2025'TE ARTACAK VERGİ VE HARÇLAR
Ekim sonunda belli olacak yeniden değerleme oranına göre yılbaşında artırılacak kalemler şunlar:
Emlak Vergisi
Çevre Temizlik Vergisi
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.
2025'te vergi ve cezalara büyük zam! Vatandaşın yükü daha da artacak 121215
Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları
Damga Vergisi
Özel İletişim Vergisi
Trafik cezaları
Ehliyet ve pasaport harçları
Vergi Usul Kanunundaki cezalar
Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları
Araç muayene ücretleri
 

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu