Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından ilk rezerv yapı alanı ilanı yapıldı. Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak belirlendi. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan, 50 bin insanın mülksüzleştirme ile karşı karşıya kaldığını belirterek, dava açmaya hazırlandıklarını ifade etti.

AFET YASASI ÇERÇEVESİNDE İLK ADIM HATAY’DA ATILDI

Mülkiyet hakkı tartışmalarına neden olan ve kamuoyunda ‘afet yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, meslek ve demokratik kitle örgütleri tepki göstermişti. Yasada yapılan değişikliklerle birlikte mümkün olan en kısa sürede “riskli” bölgelerin dönüştürülmesinin önünün açıldığı belirtiliyordu. Ancak bahse konu yasa, uzmanlar tarafından mülksüzleştirme aracı olarak kullanılacağı eleştirilerine neden oldu.

YENİ UYGULAMAYA TEPKİLER VAR

Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde Rezerv yapı alanı ilan edilen bölgede 28 mahalle bulunuyor. Bazı hukukçuların mevcut uygulamada Antakya ile Defne ilçelerinde 50.000 mülk sahibi kişinin mülksüz kalabileceği şeklindeki görüşleri üzerine de tepkiler arttı.

Konteyner Kentlerde Yaşayanlara Öncelik Verilecek Konteyner Kentlerde Yaşayanlara Öncelik Verilecek

Öte yandan Hatay barosu Çevre ve kent hukuku komisyonu başkanı olan Av. Ecevit Alkan’ın yaptığı bir açıklama ile yasayla birlikte Türkiye’de ilk defa bir bölgenin rezerv yapı alanı ilan edildiğini söyleyerek, Bu alanın da Antakya ile Defne ilçelerinde olmasının bölgede panik ve endişeye yol açacağını söyledi.

‘HATAY, DENEY BÖLGESİNE ÇEVRİLDİ’

İnsanların mülklerine ve geleceklerine dair bir fikirlerinin olmadığını da anlatan Alkan, yalnızca muhtarlarla bir toplantı yapıldığını belirterek bölgede panik ve endişe uyandığını söyledi.

Alkan, Hatay’ın bir deney bölgesine dönüştürüldüğünü sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

“Hatay Barosu olarak afet olduğundan beri her davayla ilgileniyoruz. Deprem bölgesi bir deney bölgesine çevrilmiş durumda. Bütün Türkiye’ye yayılacak bir uygulama var. Herkesten destek bekliyoruz. Buradaki mücadelenin başarıya ulaşması emsal teşkil edecek, her türlü başarısızlık da emsal teşkil edecek. 200 hektardan fazla bir alandan bahsediyoruz. Benim sayabildiğim 28 mahalle var. İnsanlar depremden sonra yeni hayata uyum göstermeye çalışıyorlardı. Okullar devam ediyor, insanlar konteynırlarda yaşıyor. En büyük sorun dediğim gibi bilgi verilmemesi. Korku ve endişeye neden oluyorlar. Biz de dava açmak için hazırlıklara başlıyoruz.” Nebihe Mazmanoğlu

Editör: Haber Merkezi