Genelgeye göre, kent merkezi ve ilçe merkezlerinde, nüfusu 10 bin ve daha az olan ilçeler için en az 100 konut, nüfusu 10 binden fazla olan ilçeler için ise en az 500 konut yapımı planlanıyor.

Valiliklerden, yeterli büyüklükte, öncelikle hazine ya da belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların belirlenmesi talep edildi.

ARAZİ SEÇİMİNDE KRİTERLER NELER?

Düzensiz göçle mücadele sürüyor Düzensiz göçle mücadele sürüyor

Arazi tespit işlemlerinde, arazi yapısı, eğim, arazinin yerleşime uygunluk durumu gibi etmenler göz önünde bulundurulacak. 100 konut için imarlı olarak yaklaşık 10 bin metrekare, imarsız olarak yaklaşık 20 bin metrekare büyüklüğünde alan gerekeceği öngörülüyor. Ayrıca, altyapı ve ulaşım olanaklarına yakın, arazi topoğrafyası bakımından konut yapımına uygun olan alanlar tercih edilecek.

Tarım, orman, sulama bölgesi, sit bölgesi gibi alanları içermeyen araziler öncelikli olacak.

VALİLİKLERDEN İSTENEN BELGELER NELER?

Valiliklerden, mülkiyet sınırlarının sayısal verileri, var ise 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli onaylı imar planları, planı bulunmuyor ise 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli hâlihazır haritalar, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporları, taranmış pafta örnekleri talep edildi.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Projenin detayları netleşirken, en çok merak edilen konu ise başvuru tarihleri ve şartları. TOKİ'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, arazi tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından başvuru sürecinin başlaması bekleniyor. Başvuru şartları ve tarihlerine ilişkin bilgiler, TOKİ'nin resmi internet sitesi ve e-Devlet üzerinden duyurulacak.

E-DEVLET BAŞVURU EKRANI

TOKİ başvuruları, geçmiş projelerde olduğu gibi e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Başvuru ekranı, başvuru tarihleri açıklandıktan sonra erişime açılacak.

81 ilde toplam 250 bin konut inşa edilecek. Konutlar, dar gelirli ve konut sahibi olmayan vatandaşlara yönelik olacak. Başvuru şartları ve ödeme koşulları, projenin ilerleyen aşamalarında açıklanacak.

Editör: Asi Gazetesi