Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İskenderun’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Savaş, kurumların bir arada bütün olarak çalışması gerektiğini ve afet yaşayan illerin acil desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Hatay'da 10 Kasım kapsamında Atatürk hatıra defteri oluşturuldu Hatay'da 10 Kasım kapsamında Atatürk hatıra defteri oluşturuldu

“HATAY’IN 7 İLÇESİ DEPREMDEN AĞIR ŞEKİLDE ZARAR GÖRDÜ”

Konuşmasının başında il genelinde yaşanan sorunlara değinen Başkan Savaş, “Hatay’ın her noktasında özellikle 7 tane ilçemizde Antakya, Defne, Kırıkhan, Samandağ, Hassa İskenderun ve Arsuz‘da büyük yıkımlar oldu. Bu yıkımlar neticesinde her tarafta şu anda acil yıkılması gereken ve yıkılmış binaların enkazı kaldırıldı. Şu anda 49 binin üstünde ağır hasarlı binamızın yıkımı ve bertaraf edilmesi işleri gerçekleşiyor. Tabii ki bu hem zaman hem de şehirde birçok yerde binalar yıkılırken kaldırılırken hem asfalt hem kaldırım hem de maalesef alt yapıda içme suyu şebekemiz de kanalizasyonu burada yağmur suyu burada her yerde tahribat oluyor” dedi.

“DEVLETİMİZİN BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLARI AFET BÖLGESİNE YARDIM ETMEK ZORUNDADIR”

Hatay B. Belediye Başkanı olarak bütün Hatay’ı düşünmek zorunda olduğuna dikkat çeken Savaş, afet bölgesi kurum ve kuruluşlarında görev yapanların da afetzede olduğunu hatırlattı.

Savaş, “ Afet gibi durumlarda yerel Valilikten başlamak üzere belediyeler bütün kurum ve kuruluşlar da afetzededir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına göre şu anda afet bölgesi ve afet bölgesinde yerel yönetimlerin yetmediği yerde Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi bütün kurum ve kuruluşları ilgili bölgeye yardım etmek zorundadır. Bu kanun gereğidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunları gereği budur. Yerel kurumlar yetersiz kalıyor çünkü afet gerçekten de bugüne kadar tespit edilebilen en büyük afetlerden, üç deprem üst üste oldu” ifadelerini kullandı.

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İŞ YÜKÜ 12 KAT ARTMIŞTIR

Belediyelerin vatandaşa hizmet noktasında deprem sonrası önemli derecede arttığını belirten Savaş, “Şu anda Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin iş yükü 12 kat artmıştır. Can kaybı olan birçok yakınının hayatını kaybettiği birçoğunun hastanede yattığı bir ortamda şu anda bizim Hatay Büyükşehir belediye Başkanlığı’nın bütün çalışanları yaklaşık %90 arasında Hatay’da her tarafta.ü Ama düşünün şimdi bir heyelan olmuş 9 kilometrelik yolumuzun büyük kısmını paramparça etmiş ana boruları onunla uğraşıyorsunuz. Hatay’ın her tarafında mahalleler yok olmuş her tarafta altyapı zarar görmüş ve bir tarafı yapıyorsunuz ondan sonraki yeri yapmak zorundasınız. Bu kadar 12 kat iş yükünün artmış olduğu yerde HATSU 4 ay hiç para almadan devam etti. Sadece iller Bankası’ndan gelen payla hizmete devam etti” dedi.

HATSU’NUN DESTEĞE İHTİYACI VAR

HATSU kurumunun önemli derecede maddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Savaş, şunları söyledi:

“Ulusal anlamda afet bölgesindeyiz. Afet bölgesinde sadece Büyükşehir değil su konusu özellikle en az 6 ay diğer illerden takviye yapılması lazım.ü Ya da Devlet Su İşlerinin majör işleri fazlasıyla yapıp minör işleri HATSU’nun yapması lazım. Şu anda HATSU yeteri kadar cevap veremiyoruz diyor veremiyoruz çünkü ekipman yetersiz paraları yok. Bunun için evvelki gün toplantı yaptık 5 gün önce toplantı yaptık. Vali Bey’in başkanlığında. Vali Bey de tüm bu sorunları çözmek istiyor yani şimdi geçmişteki eksikleri söylüyoruz ama şu anda da yapılan davranışların güzel davranışları da ben sizde rahat rahat paylaşırım”.

İÇME SUYU ARITMA TESİSİNE GELEN BARAJ SUYU SAĞLIKLI DEĞİL

Aslantaş barajından İskenderun’a verilmesi planlanan içme suyunun iletildiği arıtma tesisinin elverişli olmadığını ve etrafındaki fabrikalardan çıkan tozların sakıncalı olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, kolera gibi bulaşıcı hastalıkların teşhis koyana kadar hızlı bir şekilde yaşam yitirmeye neden olacağını kaydetti ve tıbbi boyutunu bildiğimiz için yeni arayışlar içerisinde olduğunu aktardı.

GENEL MÜDÜR POLAT, “SANİYEDE 800 LİTRE İÇME SUYUNU İSKENDERUN’A İLETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

İskenderun Değirmendere mevkiinde bulunan su kaynağını İskenderun’a iletilmesi için yapılan çalışmanın Denizciler su deposuna ulaştığını müjdeleyen Genel Müdür Polat, çalışmaların tamamlanmasıyla saniyede 800 litreye ulaşan bir kaynak suyunu iletmede son aşamaya gelindiğini açıkladı.

İSKENDERUN SAHİLİNE İLGİLİ KURUMUN TAHKİMAT YAPMASI GEREKİYOR

İskenderun sahil kıyısında denizin taşmasıyla oluşan problemler hakkında konuşan Genel Müdür Polat, 1 metreye kadar sahilde oturmalar mevcut olduğunu ve bundan dolayı deniz suyunun taşarak hayatı olumsuz etkilediğini söyleyerek acilen ilgili kurumların kıyıda tahkimat yapması gerektiğini kaydetti. Nebihe Mazmanoğlu

Editör: Haber Merkezi