Son olarak gündeme bomba gibi düşen akran zorbalığı olayı Mersin’de yaşandı. Mersin'de 12 yaşındaki kız öğrencinin, sınavdan düşük not aldığı için kendisiyle alay ettiğini öne sürdüğü sınıf arkadaşını okul tuvaletinde su hortumuyla dövüp bıçaklayarak öldürdü.

ŞİDDET NORMALLEŞTİRİLMEMELİ

Akran zorbalığında aile tutumlarının etkili olduğunu belirten Uzmanlar, ailelerin, teknolojik araçlar yoluyla çocukların şiddete sürekli tanıklık etmelerine izin vermelerinin,ü şiddet eylemini normalleştirdiğine dikkat çekiyor.

AİLELER ŞİDDETE TANIKLIĞA İZİN VERMEMELİ

En sık görülen zorbalık türünün, dalga geçme, alay etme, küfür ve hakaret etme gibi tavırların görüldüğü sözel zorbalık olduğunu ifade eden Uzman Doktorlar, “Vurma, itme, eşyalarına zarar verme gibi fiziksel zorbalıklar da sık görülür. Cinsel anlamda dokunma ya da taciz etme de görülebilir. Oyunlara dahil etmeme, diğer çocuklarla konuşmasını engelleme gibi sosyal zorbalık tavırları görülebilir. Sosyal medya ya da internet ortamında rahatsız edici fotoğraflarını çekip paylaşma, sosyal medya hesaplarına girip uygun olmayan içerikler paylaşma davranışları da yine dikkat edilmesi gereken siber zorbalık dediğimiz zorbalık türü olarak adlandırılmaktadır.” İfadelerine yer verdiler.

ÇOCUĞUN ÖZGÜVENİ ARTIRILMALI

Yaşıtlarına göre daha az sosyal olan, özgüven eksikliği yaşayan çocukların akran zorbalığına uğrama ihtimallerinin daha yüksek olduğunu belirten Uzmanlar, “Anne babaların, çocuklarının kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaları çok faydalı olur. Özellikle özgüven arttırıcı çeşitli sosyal etkinliklere katılmalarını sağlamaları hem çocukların kendi yeteneklerini fark etmelerini sağlar hem de özgüvenin artması sonucunda çocuğun karşılaştığı sorunlara uygun tepki verme becerisi de artar. Sosyal becerileri artan çocuğun, zorba olan çocuklar tarafından rahatsız edilme ihtimali de azalır. Tabii bunların yanı sıra ailelerin çocuklarına iyi bir model olması ve şiddet içeren herhangi bir davranışı çocuklarının yanında övmemeleri de oldukça önemlidir.” Dediler.

Doğu Anadolu Fay Zonu’nda Neler Oluyor? Malatya Depremi Yeni Bir Dönem mi Başlattı? Doğu Anadolu Fay Zonu’nda Neler Oluyor? Malatya Depremi Yeni Bir Dönem mi Başlattı?

Erhan UNAY

Editör: Haber Merkezi