Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Cevdet Yılmaz, OVP'nin amacı olarak makroekonomik politikaları belirlemek, ekonomik büyüklükleri, gelir-gider tahminlerini, bütçe dengesini ve borçlanma durumunu ele almak olduğunu belirtti. Ayrıca, programın kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını da kapsadığını vurguladı.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Yılmaz, OVP'nin ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için belirlenen politikalar ve reformlarla üç yıllık bir yol haritası sunduğunu ifade etti. Programın uygulamaya koyulmasıyla, Türkiye'nin istikrarını ve refahını artırmayı hedeflediklerini belirtti. OVP’nin detayları 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alacak.

2024-2026 OVP'sinin ilk yılındaki performansı değerlendiren Yılmaz, enflasyonun önemli oranda düştüğünü, cari işlemler açığının azaldığını ve işsizlik oranının iyileştiğini bildirdi. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin sürdürülebilir olduğunu ve istihdamın arttığını açıkladı. Türk lirası mevduatlarının oranı yükselirken, KKM'nin payı azaldı ve rezervlerde önemli artışlar görüldü.

Yeni OVP'de hedefler arasında enflasyonu tek haneli seviyelere indirmek, büyüme potansiyelini artırmak ve yapısal reformlarla verimliliği desteklemek bulunuyor. Programın 2024'te büyümenin yüzde 3,5, 2025'te yüzde 4, 2026 ve 2027'de ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5 seviyelerine çıkmasını öngördüğü belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin 2024 itibarıyla ekonomik büyüklüğünün 44,2 trilyon liraya ve nominal dolar bazında 1 trilyon 331 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Muhabir: İsmet Gültekin