Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), son dönemde artan yerel gazete kapanmalarıyla ilgili olarak Türkiye’deki yerel medya sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çekti. KGK Genel Sekreteri Lütfü Karakaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, özellikle Anadolu gazetelerinin dijitalleşme ve sosyal medyanın etkisiyle birer birer kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, Türkiye’nin dört bir köşesinde yıllardır yerel kimlikleri ve tarihi belgeleyen bu gazetelerin, dijitalleşme ve alternatif gelir kaynaklarının kısıtlanması gibi nedenlerle ayakta durmakta zorlandığı ifade edildi. Ayrıca, yerel gazetelere verilen resmi ilanların önemi vurgulanarak, Basın İlan Kurumu’nun bu konuda daha duyarlı olması gerektiği belirtildi.

İkinci el araç alacaklar dikkat ! İkinci el araç alacaklar dikkat !

Yerel gazetelerin işletmelerin reklam bütçelerinin kısıtlandığı ekonomik kriz ortamında alternatif gelir kaynağı olarak da zor günler yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, son dört ayda 20’ye yakın yerel gazetenin kapanmış olduğu ve 100’den fazlasının da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Dijitalleşmenin önemi kabul edilirken, yazılı basının da önemine vurgu yapıldı. Açıklamada, dijitalleşmenin ilerlemesiyle birlikte yerel basının ölüme terk edilmemesi gerektiği, çalışanların refah düzeyini yükseltmek için hükümetin getirdiği düzenlemelerin yanı sıra işletmelere getirilen vergi ve tazminat yükünün de iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.

Son olarak, yaşanan ekonomik krizin etkisiyle Anadolu’da köklü ve tarihi gazetelerin kapanmaya başlamasının alarm verici olduğuna dikkat çekilen açıklamada, sektörün içinde bulunduğu durumun ciddiyeti ve yaşam savaşı göz ardı edilemeyecek şekilde vurgulandı. KGK, Basın İlan Kurumu’nun acil olarak toplanması ve yerel gazetelerle ilgili tedbirlerin alınması gerektiği çağrısını yineledi. Mahmut Sivri

Editör: Haber Merkezi