Kızılay Hatay Defne Şubesi’nden Anlamlı Kahvaltı Etkinliği Kızılay Hatay Defne Şubesi’nden Anlamlı Kahvaltı Etkinliği

Milletvekili Kara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği soru önergesinde, Antakya, Defne ve Armutlu’daki konut projelerinde fore kazık sisteminin kullanılıp kullanılmadığını sordu.

Kara, “Emlak Konut tarafından inşa edilen binalarda fore kazık sistemi yerine daha düşük maliyetli zemin iyileştirme yöntemlerinin tercih edildiği yönünde endişeler var. Eğer fore kazık sistemi Hatay’da uygulanmadıysa, bu önemli teknik neden neden göz ardı edildi?” diye belirtti.

Kara’nın açıklamalarında, “Depremde en büyük yıkımı Hatay yaşadı. Depreme dayanıklı binaların inşası bir zorunluluk. Fore kazık sistemi, zayıf zeminlerde bina güvenliğini sağlamak için en etkili yöntemlerden biri” ifadesine yer verildi. Ayrıca, bazı mühendislerin olası bir facianın sorumluluğunu üstlenmemek için görevlerinden istifa ettiklerine dair haberler de dikkat çekti.

Kara, Bakanlığın zemin iyileştirme çalışmalarına dair yeterli bilgi paylaşmamasının, yurttaşlar arasında güvensizlik yarattığını vurguladı. “Bakanlığın, projeleri şeffaf bir şekilde yürütmesi ve yurttaşları bilgilendirmesi gerekiyor” dedi.

Kara’nın Bakan Kurum’a yönelttiği sorular arasında, yapılan konut projelerinde hangi zemin iyileştirme yöntemlerinin tercih edildiği, zemin etüdü ve statik hesaplamaların hangi kurumlar tarafından onaylandığı gibi konular bulunuyor. Ayrıca, bağımsız denetimlerin planlanıp planlanmadığı ve sahada çalışan işçilerin şikâyetlerine dair inceleme başlatılıp başlatılmadığına da değinildi.

Kara’nın önergesi, Hatay’daki depremzedelerin güvenliği için kritik bir konu olan zemin iyileştirme yöntemlerinin şeffaf bir şekilde ele alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Muhabir: Zeynep Yüksek