Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş konu hakkında bilgiler verdi.
Sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak stresin minimum olduğu bir yaşam tarzı ile bağırsaklarımızda bulunan iyi huylu bakterilerin sayılarında artış görülür. Bu sayede de bağırsak florası daha sağlıklı bir hale gelir. Floranın kötüleşmesi sonucu ise bağırsaktaki bariyerlerin bozulması sebebiyle zararlı maddelerin geri emilimi başlar. Bu da bağışıklık sisteminin bozulmasına diyabet, depresyon ve kalp damar hastalıkları gibi hastalıklara yol açabilir. Bağışıklık sisteminin bozulmaması ve hastalık risklerini azaltmak için bağırsaklara iyi gelen besinleri tüketmekte fayda vardır.
Yüksek posa içeriğine sahip tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye gibi besinler bağırsak hareketliliğini arttırarak besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişlerini hızlandırır. Böylece zararlı maddelerin bağırsakta uzun süre kalmasının önüne geçilmiş olunur. Sağlıklı floranın devamlılığına destek çıkılır. Kompleks karbonhidrat olarak geçen tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarını tüketmekte fayda vardır.
Probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasına destek olurlar ve zararlı maddelerin geri emilmesini engellerler bu sayede bağırsak sağlığının korunmasında önemli rol oynarlar. Kefir de içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığı için oldukça faydalı bir içecektir.
Bağırsaklara iyi gelen bir diğer besin de yoğurttur. Yoğurt iyi bakteriler açısından oldukça zengindir. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı korumada oldukça önemli etkisi vardır.
Omega 3 vücutta iyi bakterilerin artmasına destek olmaktadır. Bu sayede flora sağlığı da desteklenmektedir. Haftada iki veya üç kez omega 3 kaynaklarından zengin beslenmek faydalı olacaktır.
Taze meyveler lif açısından zengin olduklarından dolayı bağırsakların çalışmasına destek olarak sindirim sisteminde olumlu etki yaratır. Kuru incir, kuru kayısı ve kuru erik gibi kuru meyveler de bağırsakların çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Mercimek, fasulye, nohut gibi kurubaklagiller de lif açısından zengin besinlerdir. Lif bakımından zengin olması sebebiyle sindirim sisteminde olumlu etki yaratır ve iyi bakterilerin beslenmesine yardımcı olur. Zeynep Yüksek