Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay’ın Antakya ilçesindeki deprem felaketi sonrasında zarar gören kültürel varlıkların onarımını hızlandırmak için mülk sahiplerinden muvafakatname istiyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’ün başkanlığında, Hatay’da meydana gelen deprem felaketinin ardından zarar gören kültürel varlıkların onarımı ve şehrin yeniden inşası için kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) toplantı salonunda düzenlendi ve katılımcılar arasında esnaf ve sanatkar odası başkanı Aziz Fatih Yılmaz, UNESCE Türkiye temsilcileri, ulusal basın temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve depremzedeler hazır bulundu.

Kıbrıs konusunda izlenen yol doğru ve haklıdır Kıbrıs konusunda izlenen yol doğru ve haklıdır

Genel Müdür İnceciköz, toplantıda depremden en fazla etkilenen Hatay ilinin ve özellikle Antakya ilçesinin hızla ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, depremden zarar gören tarihi eserlerin ve yapıların eski ve özgün hallerine geri döndürülmesi gerektiğini belirtti. İnceciköz ayrıca, tarihi yapı sahiplerine ulaşmayı ve destek sağlamayı hedeflediklerini, projelerin hızlı bir şekilde uygulanması için hazır olan hibelerin depremzedelere ulaştırılması için çalıştıklarını açıkladı.

Genel Müdür, projelerin kendilerine henüz ulaşmadığını ifade etti, ancak vatandaşların Bakanlık tarafından oluşturulan “beyaz masa” ofislerine verilecek muavfakatnamelerle Bakanlığın bu süreci yürüteceğini söyledi. İnceciköz, “Bakanlık olarak imalatların yapılmasına talip olduklarını” belirterek, kenti yeniden ayağa kaldırmayı hedeflediklerini dile getirdi ve “kaybedecek vaktimiz artık kalmadı” dedi.

Ayrıca, Bakanlığa ait olan lokasyonların proje aşamasının tamamlandığını ve şehrin yeniden inşa edileceğini vurgulayan Genel Müdür, siyasi tartışmalardan kaçınılması gerektiğini ve vatandaşların daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti. İnceciköz, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir enkaz ayrıştırma laboratuvarı kurduklarını ve bunun, tarihi yapıların orijinal ve eski haline döndürülmesi için kullanılacağını ifade etti.

Toplantı sonunda, İnceciköz, depremin ilk gününde Hatay’a geldiğini ve insanların acılarını bizzat gördüğünü söyleyerek, vatandaşların daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kurtuluş Caddesi’nin proje aşamasının tamamlandığını ve artık sahada icraat yapmayı hedeflediklerini belirtti. Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi