Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Karasu, “2024 Dünya Su Günü” Temasının “Barış için sudan faydalanmak” temasıyla kutlanacağını söyledi.

Başkan Nilgün Karasu, AÇKD Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verdi;

“Suyun küresel barış, istikrar ve refah üzerindeki kritik rolüne dikkat çekiyor. Tema, suyun kıtlığı, kirliliği ve eşit olmayan erişimi gibi sorunların toplumlar ve ülkeler arasındaki gerilimleri artırabileceğini vurguluyor.

Her yıl 22 Mart`ta kutlanan Dünya Su Günü,ü 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dünyada giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanması amacıyla ilan edilmiştir.

Bugün Dünya Su Günü ve tüm ülkeyi etkileyen 6 Şubat depremi ve artçı depremlerden sonra deprem bölgesinin ihtiyaçlarının başında hala temiz su gelmektedir. 11 ili etkileyen depremin 13. ayında şebeke suyu verilmiş olsa da uzmanlar şebeke suyunun kullanıma uygun değerlerini taşımadığını belirtiyor. Bunun yanında yeraltı sularının da, altyapının depremde zarar görmüş olması ve enkaz dökme işlemleri nedeniyle kirlilik hala devam etmektedir. Halbuki temiz suya koşulsuz ve bedelsiz erişim temel bir insan hakkıdır!!

Kişi başına düşen su miktarı, günümüzde 1.300 m³ e düşmüştür.

Dünyadaki yararlanılabilir tatlı su miktarı artmadığı halde, dünya nüfusu hızla artmakta, kişi başına su tüketimi ise nüfus artışının da üstünde bir hızla seyretmektedir. Ülkemiz suya ulaşma konusunda şanslı ülkelerden sayılmakla birlikte, kuraklığın baş gösterdiği ve ekonomik olarak su sıkıntısının çekileceği ülkeler arasında gösterilmektedir. Resmi tahminler bile,ü2030 yılında ülkemizin “su fakiri” kategorisine girme olasılığınıügöstermektedir.

Tüm temel sorunlarda olduğu gibi merkezi yönetimin, yerel yönetimlerin ve halkın işbirliği içinde çalışması suyun israf edilmemesi ve verimli kullanımın sağlanması şarttır. Ancak bunun öncesinde doğru su politikası hayata geçirilmeli, geleceği öngörerek pratiğe geçecek kuraklık eylem planı oluşturulmalıdır.

TBMM'de bütçe görüşmeleri bitti... Gündemde bu hafta neler var? TBMM'de bütçe görüşmeleri bitti... Gündemde bu hafta neler var?

Sularımız azalıyor. Bir yandan küresel iklim değişikliği sonucu kuraklık artışları ve yağış düzensizlikleri, diğer yandan suların yanlış kullanımı, sularımızın hızla azalmasına neden olmaktadır. Hepimiz, sağlıklı suya erişimin her yıl daha da zorlaştığının farkındayız.  Suyun metalaştırılmasının bir insanlık suçu olduğunu, sağlıklı ve temiz suya erişimin ekonomik kaygılardan bağımsız bir hak olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.” Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi