"Akciğer kanserinin en önemli sebebi tütün ürünleridir. Sigara, pipo, nargile ve hatta elektronik sigaralar, kanser riskini artıran ciddi tehlikeler barındırıyor" diyen Göksel, pasif içiciliğin akciğer kanseri riskini %30 oranında artırdığını vurguladı.

Pasif İçicilik: Görünmez Tehlike
Sigara içmeyen bireylerin bile sigara dumanına maruz kaldıklarında ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Göksel, "Elektronik sigaraların masum olduğu yanılgısı var. Ancak bu cihazlar da kanserojen maddeler içeriyor ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.

Kadınlarda Akciğer Kanseri Artışı Korkutuyor
Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay ise GLOBOCAN 2022 verilerini paylaşarak, dünya genelinde her yıl yaklaşık 2,5 milyon yeni akciğer kanseri vakası teşhis edildiğini belirtti. Ulubay, özellikle kadınlarda sigara kullanımı ve çevresel faktörlerin etkisiyle önümüzdeki 20 yıl içinde akciğer kanseri oranının %70 artmasının beklendiğini söyledi.

Ne Yapılmalı?
Uzmanlar, sigara içmeyen bireylerin bile kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalmamaları için önlemler alınmasını öneriyor. Ayrıca elektronik sigara gibi ürünlerin kullanımına dair yanlış algıların düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Nadir hastalıklarda farkındalık, doğru tanı ve tedavi imkanı sağlıyor Nadir hastalıklarda farkındalık, doğru tanı ve tedavi imkanı sağlıyor

Akciğer kanseriyle mücadelede en etkili yöntem: Sigara ve tütün ürünlerinden tamamen uzak durmak! Unutmayın, sadece sizin sigaranız değil, başkasının sigarası da hayatınızı tehdit edebilir.

Kaynak: Haber Merkezi