Antakya’nın Dikmece mahallesinde TOKİ’nin konut alanı açmak için kestiği zeytinliklere bir tepki de Antakya Çevre Koruma Derneği başkanı Nilgün Karasu’dan geldi.

Karasu, Dikmece halkının direnişine destek verirken zeytinliklerin bölgemiz açısından bir kültürel miras özelliği taşıdığı belirtildi. Önceki gün güvenlik güçlerine karşı direnen ve mahalledeki zeytinliklerin kesilmesini engellemeye çalışan Dikmece mahallesi halkına haklı mücadelelerinde omuz veren Antakya Çevre Koruma Derneği başkanı Nilgün Karasu’nun konuyla ilgili yayınladığı basın açıklaması şöyle :

“İlimiz Dikmece Köyü ve çevresinde milyonlarca zeytin ağacının bulunduğu tarım arazileri TOKİ alanı olarak kamulaştırılmasını kınıyoruz. Depremzedeler için yapılacak olan TOKİ alanında milyonlarca zeytin ağacının olduğu ve aynı zamanda bir çok sit alanının da olduğu, bölgenin inşaat alanı olarak kamulaştırılacağı ve bu konuda uzmanların sahada incelemeler yaptığını köylüler tarafından öğrenmiş bulunmaktayız. Yüz yıllık zeytin ağaçlarının olduğu bölgede milyonlarca adet zeytin ağacı bulunmaktadır. Depremin yarası hala bu kadar tazeyken sorunu çözelim derken başka bir sorun yaratılmaktadır. Bu topraklarda yaşayan köylüler dedelerinden kalma zeytin ağaçlarıyla geçimlerini sağlamaktadır. TOKİ yapılması durumunda bir kuşak tamamen göç etmek zorunda bırakılacak ve hata yeni iş arayışlarına girmek zorunda bırakılacaktır. Halbuki köylülerin yaşan alanıdır bu zeytinlikler, geçim kaynağıdır, kültürüdür, kimliğidir, nice çocuğun büyüdüğü nice nenemizin dedemizin gölgesinde vakit geçirdiği alanlardır bu zeytinlikler.”

“SAĞLIKLI VE NİTELİKLİ ÇEVREDE YAŞAMA HAKKI” MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ

Hatay'da depremzedeler yuvalarına yerleşmeye başladı Hatay'da depremzedeler yuvalarına yerleşmeye başladı

“Bugün dünya küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır Bu tehdit artık krize dönüşmüş durumdadır. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı oluşan seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. Yakın bir zamanda yaşadığımız pandemi ve ardından yüz yılın felaketi depremde ağaçların yeşil alanların önemini iyice hissettik. Uzmanlara göre bitki ve ağaç kökleri depremin etkisini azaltmakta büyük rol oynamaktadır. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirebilmek için ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde binaların yakınına ağaç dikilmesi tavsiye edilirken milyonlarca zeytin ağacımıza kıymayın. Bir ağacı kestiğinizde birçok canlının yaşam alanını yok ediyorsunuz. Oysa, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a göre, kısaca Zeytin Kanunu’na göre, tek bir zeytin ağacı kesilemez, zeytinlikler yok edilemez, denmektedir. İlimiz Dikmece köyünün haklı direnişinin yanındayız, TOKİ planlarınızı zeytinliklerimiz dışında yapın. Bizler insanlıktan haktan eşitlikten özgürlükten emekten yanayız ve olmaya devam edeceğiz “Sağlıklı ve Nitelikli Çevrede Yaşama Hakkı” Mücadelesini Sürdürmekte Kararlıyız.” Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi