Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Çalışmayan emeklilerimizle ilgili Meclisimiz bir düzenleme yapmıştı. Çalışanlara ilişkin düzenleme de Meclisimizin gündemindedir. En yakın zamanda çıkmasını temenni ediyoruz." dedi. Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin sunuş konuşmasını yaptı.

2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinde öngörülen bütçe giderlerinin 11 trilyon 89 milyar lira, bütçe gelirlerinin 8 trilyon 437,1 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirten Yılmaz, bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranın yüzde 6,4 olarak hedeflendiğini söyledi.

Asrın felaketi sonrasında deprem hasarlarının giderilmesi ve afet risklerinin azaltılması amacıyla 2024 yılında bütçeden 1 trilyon 28 milyar lira harcama yapılmasının planlandığı bildiren Yılmaz, "Bu harcamaların GSYH'ya oranı yüzde 2,5 olarak hesaplanmakta olup söz konusu harcamalar hariç tutulduğunda bütçe açığının GSYH'ya oranı yüzde 3,9 seviyesinde öngörülmektedir." diye konuştu.

Yılmaz, Sayıştay Başkanlığının 2022 yılında, merkezi yönetim kapsamında toplam 198 kamu idaresinin denetimini gerçekleştirdiğini, genel raporlar ve merkezi yönetim kapsamında olmayan kurumlar da dahil olmak üzere Meclise toplam da 226 raporun sunulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2021 yılı raporlarında 1614 olan bulgu sayısının, titizlikle yapılan iyileştirme, düzeltme ve alınan diğer tedbirlerle 2022 yılında 1070'e düşürüldüğünü vurguladı.

"TALEPLERİN 441 BİN 862'Sİ KABUL EDİLDİ"

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden 14 milyon insanın yaşadığı 11 il, 124 ilçe, ve 6 bin 929 köy ve mahallenin etkilendiğini hatırlatan Yılmaz, "Yıkımın ekonomimize maliyetine dair ilk tahmin, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımızın hazırladığı rapora göre, 104 milyar dolar düzeyindedir." dedi.

Depremin ilk anından itibaren acil müdahale kapsamında devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini vurgulayan Yılmaz, deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için yoğun çaba sarf edildiğinin altını çizdi.

Dünya postacıları Ankara'da buluşacak Dünya postacıları Ankara'da buluşacak

Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Yılmaz, depremin ardından sahada fedakarca görev yapanlara da şükranlarını sundu.

Depremzedelere yönelik taşınma, kira ve nakdi yardım desteklerinin hızlı bir şekilde temin edildiğini bildiren Yılmaz, bölgede yaklaşık 6,6 milyon bağımsız bölümü içeren yaklaşık 2,4 milyon yapının hasar tespiti yapıldığını anımsattı.

Deprem sonrası kalıcı konutların ilk temelinin 28 Şubat 2023 tarihinde atıldığını, ilk konutların tesliminin de depremden 1,5 ay sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştiğini anımsatan Yılmaz, "Depremden etkilenen illerimizde 30 Mayıs 2023 tarihinde başlayan hak sahipliği sürecinde 767 bin 430 talep değerlendirilmiş olup, taleplerin tümü ilgili komisyonlar tarafından incelenmiştir. Bu taleplerin 441 bin 862'si kabul edilmiş olup, diğer hak sahipliği başvuruları, yargısal süreçlerin tamamlanmasının ardından netleşecektir." diye konuştu.

"SAYI 250 BİNE YAKLAŞMIŞ DURUMDA"

Afetten zarar gören şehirlerde zemin etütleri yapıldığını, güvenli yerlerde Yerinde Dönüşüm Projesini de başlattıklarını anımsatan Yılmaz, hibe ve kredi desteği vererek vatandaşların evlerini yerinde yenilemelerini sağladıklarını belirtti. Yılmaz, bunu yaparken öncelikle depremden zarar gören şehir merkezlerini tekrar canlandırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

AA

Editör: Haber Merkezi