Üreticiler, ilk etapta 400 kümeste üretimi durdurdu ve bu sayının 24 ilde toplam 16 bin kümese kadar çıkacağı sinyalini verdi. Abdullah Koç, şirketlerin, sözleşme gereği vermek zorunda oldukları civciv ve yem kalitesine uymadığını ve üretimlerinde bu yüzden sorunlar yaşandığını belirtti.

Bakan Yerlikaya'dan 'milli destek' vurgusu Bakan Yerlikaya'dan 'milli destek' vurgusu

Koç'un açıklamalarına göre, Türkiye'deki tavuk üretim sistemi, devlet tarafından belirlenen bir sözleşmeye dayalı ve sözleşme şartlarına uyulmadığını ifade ediyor. Kantar hakkı ve TARSİM sigortası gibi yasal hakların da ihlal edildiğine dikkat çekti.

Tavuk Eti

Üretim ve İhracat Beklentileri

Öte yandan, Koç, kuş gribi nedeniyle ihracat kapılarının kapanmasının ardından, Türkiye’deki üretim büyümesinin yavaşladığını, ancak yurt dışından gelen ciddi taleplerle birlikte önümüzdeki dönemde üretimin %10 artmasını beklediğini belirtti. İhracat kapıları da açılacak gibi görünüyor. Dünyada tavuk etinin ortalama ton fiyatı 1.700-1.800 dolar civarında seyrederken, Türkiye’de bu fiyatlar biraz daha düşük, 1.600-1.700 dolar arasında bulunuyor.

Üreticiler, sözleşmelere uyulmadığını ve yasal haklarının ihlal edildiğini öne sürerek, Ramazan Bayramı sonrasında tüm Türkiye'de üretimi durdurmayı planlıyor.

Muhabir: Hasan Sarp