Hatay Arıcılar Birliği bu günlerde hummalı bir çalışma yaparak, bölgeye özgü arı ırkını yeniden iyileştirme yaparak, bölgenin iklimine uygun arı ırkını üretime sokacaklarını belirtiyorlar.

Ekici, arıcılığın önemi, dünya piyasasındaki yerini ve en önemlisi ise sorun çözümlerini değerlendirdi. Özellikle devletin diğer üreticilere yaptığı destekleri, kendilerinden esirgememesi gerektiğini ifade etti. Ekici 2022 yılının pek parlak geçmediğini, 2023 yılının ise nasıl olacağı konusunda kaygılı olduklarını, “inşallah iyi gider” diyerek temennide bulundu.

YENİDEN ANADOLU ARI IRKINI İYİLEŞTİRİP, ÜRETİME SOKACAĞIZ

“Hatay ekotipi Hatay arısı olarak ıslah yapıyoruz, bu çalışmamız 4.senedir, bundan sonra damızlık arı üretip, üreticilere vereceğiz. Biz kafkas arasını Akdeniz’e getiriyoruz, o arılar bu sıcağa dayanmıyorlar. Kaliteli ve verimli bal yapamıyorlar. Biz bu anlamda bölgemize ait arıların yeniden üretilmesi, muhafaza edilmesine inandık, Türkiye’nin 27 yerinden Mersin, Adana, Osmaniye,Kilis, Antep, Maraş, Hatay ve diğer illerden saflarını aldık ve 200 kovanlık bir sürü oluşturduk. Bunları ayrıştırdık, bunları önce 50 daha sonra 30 arıya indirdik ve daha sonra bu 200 kovanlık sürü meydana getirdik. Bu arıların üniversite de testlerini yaptırdık, bu arılardan bin tanesinin spermenini alıp, eksi 180 derecede dondurarak,sperm bankasına teslim ettik. Ayrıca Cumhurbaşkanlığınca bu arıların ayrı bir arı ırkı olduğu tespit edilmiştir. Bu ıslahı yapan 5 ilden bir tanesiyiz.”

UMUDUMUZU YİTİRMEK İSTEMİYORUZ

“2023 Yılı şu ana kadar kurak geçti. Kuraklık bahar ve yaz aylarında da sürerce halimiz perişan demektir. Bizim işimiz tabiatla ilgilidir, yağışla ilgilidir, bizim işimiz bitki ile ilgilidir. Kuraklık ve diğer sorunlar açısından iyi değil ama yine de umudumuzu yitirmek istemiyoruz. Üretim meselesinde dünyada bir sıkıntı var, bizim ülkemizde de sıkıntı var, devletimiz diğer konularda olduğu gibi arıcılarımıza da destek olması gerekir. Destek olmaz ise arıcı bu kuraklığı bu krizi atlatamaz. Devlet arıcılarımıza balıkçılara olduğu gibi mazot desteği verebilir, bize kovan başına 30 lira veriyor, bunu artırabilir. Polen desteği olabilir, bu baldan daha fazla geliri vardır. Bizim arıcılarımız yılda 4 kez değişik yerlere gidiyor ve bu masrafı mazot desteği ile çözebiliriz.” Dedi.

Konteyner Kentlerde Yaşayanlara Öncelik Verilecek Konteyner Kentlerde Yaşayanlara Öncelik Verilecek

Mahmut SİVRİ

Editör: Haber Merkezi