SES Hatay Şube Eş Başkanı Meryem Avcı, banka promosyon anlaşmasındaki personele yönelik cezai yaptırımların iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Avcı, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Bilindiği gibi kamu görevlilerinin aylık ücretleri bankalar yoluyla ödenmekte ve anlaşma yapılan bankalar yatırılan maaşlar karşılığında promosyon ödemeleri yapmaktadırlar. Maaşlar birkaç gün öncesinden bankalara yatmakta ve maaşların tamamı birkaç günlüğüne, ayın 15’inde çekilmeyen maaş ve bankalarda kalan kısımları üzerinden de daha uzun süreli değerlendirmeler ile bankalar karlarına kar katmaktadırlar.

Ülkemizde yaşadığımız yüksek enflasyon nedeniyle paranın değer kaybetmesi sonucunda, bankaların elde ettiği karın katlandığı bu dönemde, bankaların kamu personelinin parasını işletmesi karşılığında verdiği promosyonun güncellenmesi ve yeni enflasyon durumuna ve paranın yeni değerine göre düzenlenmesi ile ilgili talebimiz Sağlık Bakanlığı tarafından nihayet karşılanmış oldu. İlimizde de Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ve yetkili sendikanın onayı ile banka ile promosyon sözleşmesi imzalandı.

PARANIN BİR KISMI NAKİT ÖDENDİ

Yapılan sözleşmede paranın bir kısmı nakit ödenirken bir kısmının para puan olarak eklenmesi ve yine bankanın anlaşmalı olduğu yerlerde harcanmak durumunda kalınmasını doğru bulmuyoruz.

Savunma sanayinin yarınları için gençlerimize odaklanacağız Savunma sanayinin yarınları için gençlerimize odaklanacağız

Diğer yandan promosyon ile ilgili anlaşmada bulunan bazı maddeler maalesef yine banka lehine olmuştur. Sözleşmeye göre personel herhangi bir nedenle bu bankadan maaş almamaya başlarsa, örneğin işten ayrılması, emekli olması, vefat etmesi, eş ya da eğitim durumu tayini dahil tüm tayin durumlarında, kişinin kendisinden ya da başka herhangi bir şeyden kaynaklı bir nedenle bu bankayla çalışmamaya başlarsa, sözleşmenin geçerli olduğu geri kalan gün sayısına göre ödenmiş promosyon ücretini iade etmekle yükümlüdür. Bir müşterisini kaybeden bankanın mevcut düzende sözleşme gereği cezai yaptırım uygulanması kabul edilebilir.

SÖZLEŞME TALEPLERİ KARŞILAMADI

Yapılan sözleşme sağlık emekçilerinin maddi taleplerini zaten karşılamazken; bir de sağlık emekçileri eğitim, sağlık, tayin, emeklilik gibi özlük haklarını kullanırken promosyon iadesinin en yüksek faizle ödemenin hesabını yapmak zorunda bırakılmışlardır.

Bütün bu nedenlerle sözleşmeyi imzalayan İl Sağlık Müdürlüğü’nü sağlık emekçilerini mağdur edecek bu maddeleri tekrardan değerlendirip, sözleşmenin revize edilmesi için bankayla yeni bir görüşme yapmaya davet ediyoruz.”

Kenan CENGİZ

Editör: Haber Merkezi