Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin elektrikli araçlar üzerindeki gümrük uygulamalarını eleştirerek, Türkiye'den DTÖ nezdinde konsültasyona gitmesini talep etti.

Korumacı Önlemler ve Suçlamalar

Bakanlık sözcüsü, Türkiye'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara karşı "ayrımcı önlemler" aldığını belirtti. Bu durumun, DTÖ kurallarını ihlal ettiğini vurgulayan Çin, Türkiye'yi derhal "hatalı uygulamalarını" düzeltmeye çağırdı. Türkiye, Eylül ayında Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için daha katı şartlar getirmiş, bu şartlar şarj edilebilir hibrit otomobil ve ticari araçları da kapsayacak şekilde genişletilmişti.

DTÖ Süreci ve Çatışma

İki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıklar, DTÖ'nün uyuşmazlık çözüm mekanizması ile çözülüyor. Bu mekanizma, taraflar arasında konsültasyon süreci ile başlıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye, Çin'den ithal edilen akaryakıt ve hibrit motorlu araçlar için ek gümrük vergisi uygulamaya koymuştu.

100 Yılın En Büyük Kasırgası Milton Geliyor 100 Yılın En Büyük Kasırgası Milton Geliyor

Çin'in bu adımları, iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerinin daha da gerilmesine neden olabileceği gibi, otomotiv sektöründe de önemli etkiler yaratabilir. Şimdi gözler, DTÖ sürecinin nasıl ilerleyeceğine çevrildi.

Kaynak: Haber Merkezi