Yapılan araştırmalara göre, 10-19 yaş arasındaki her yedi çocuktan biri anksiyete, depresyon veya davranış bozukluklarıyla mücadele ediyor. Uzmanlar, bu durumun küresel bir ruh sağlığı krizine dönüşebileceği konusunda uyarıyor.
Salgın ve Dijital İzolasyonun Etkileri
UNICEF’e göre, Covid-19 salgını çocukların ruh sağlığını ciddi şekilde etkiledi. Uzaktan eğitim ve sosyal izolasyon nedeniyle çocuklar yalnızlaştı, dış dünyayla bağları zayıfladı. Büyükşehirlerde oyun alanlarının azalması da bu süreci hızlandırdı.
Ruh sağlığı uzmanı Prof. Dr. Elizabeth Englander, "Çocukların artık oyun oynayacak alanları çok az. İzole yaşamak, onların psikolojisini olumsuz etkiliyor" dedi. Ayrıca, televizyonun saldırgan davranışları pekiştirdiğini belirterek, kontrollü olması şartıyla, mobil oyunların televizyondan daha az zarar verebileceğini ifade etti.
Ebeveynler Dikkat! Büyük Beklentiler, Büyük Sorunlar
Çocuklar üzerinde baskı oluşturan ebeveynlerin farkında olmadan onları depresyona ittiğini belirten Englander, "Sürekli eleştirdiğiniz bir çocuğu depresyona hazırlıyorsunuz demektir" uyarısında bulundu. Çocuklarla vakit geçirmenin önemine değinen uzmanlar, birlikte yemek yemenin, yürüyüş yapmanın ve sohbet etmenin çocuklara kendilerini değerli hissettirdiğini vurguladı.
Çözüm Ne?
Uzmanlara göre, çocukların doğayla iç içe olması, aileleriyle kaliteli zaman geçirmesi ve sosyal etkileşimlerinin artırılması depresyon riskini azaltabilir. Ruh sağlığı krizinin önüne geçmek için ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi büyük önem taşıyor.