Ulusal mecralardan alınan haberlere göre, bu faktörler Türkiye'de can kaybını artırıyor:

1. Yapı Denetim Sistemindeki Eksiklikler:
2001 yılından itibaren yapı denetim sistemi uygulanmaya başlasa da, sistemdeki eksiklikler tüm binaların güvenliğini sağlamaya yetmiyor. Ulusal mecralardan alınan haberlere göre, yapıların büyük bir kısmı hâlâ depreme karşı dayanıksız.

Başkan Ovalıoğlu: Kadınlar karar verici konumda olmalı Başkan Ovalıoğlu: Kadınlar karar verici konumda olmalı

2. Müteahhitlik Şartlarının Yetersizliği:
Müteahhit sayısı Türkiye’de 453.000'i bulmuş durumda. Ancak, müteahhitlik için yeterli tecrübeye sahip olmayan kişilerin de bu sektörde yer alması, yapı kalitesini düşürüyor. 18 yaş şartı gibi kriterlerin güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor.

3. Zemin Etüdü Uygulamalarındaki Problemler:
Depremlerden en çok etkilenen alanların genellikle yer altı su seviyesinin yüksek olduğu alüvyon zeminler olduğu biliniyor. Bazı zemin etütleri yeterince titiz yapılmadığı için yapıların dayanıklılığı tehlikeye giriyor. Vatandaşların zemin etüdü raporlarının fiyatlarına dikkat etmesi gerektiği, bu tür raporların ofis ortamında hatalı şekilde hazırlanmış olabileceği belirtiliyor.

4. Denetçi Seçiminde Liyakat Eksikliği:
Denetçi seçimlerinde liyakate değil de torpile dayalı bir süreç yaşandığı iddiaları, yapı denetim sistemine olan güveni sarsıyor. Denetçilerin liyakat ve etik kriterlere uygun şekilde seçilmesi gerektiği sıkça vurgulanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi