Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından "6 Şubat Depremi Sonrası Hatay Ekonomisinde Erken Toparlanma ve Ekonomik Güçlendirme Sürecinde Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerleri Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Atatürk konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Hatay Vali Yardımcısı Mehmet Anıl Çolak, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ersin Can ve Prof. Dr. Mehmet Turan, DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, KOSGEB İl Müdürü Mustafa Öztaş, Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi, fakülte dekanları ile akademik ve idari personel katıldı.
HATAY EKONOMİSİNE YENİDEN NASIL KATKI SUNABİLECEĞİN ÖLÇÜLMEYE ÇALIŞILACAK
Çalıştayın Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ünal Arslan, çalıştay ile Hatay ekonomisi için gelecek vaat eden sektörlerin belirlendiği, yaşanılan depremle beraber bu sektörlerin ne tür politikalarla toparlanabileceği ve sektörlerin Hatay ekonomisine yeniden nasıl katkı sunabileceğin ölçülmeye çalışılacağını söyledi.
KOSGEB İl Müdürü Mustafa Öztaş yaptığı konuşmada küçük ve orta ölçekli işletmelere deprem sonrası verdikleri desteklerden bahsetti.
ALİBEKİROĞLU: AJANSIMIZIN ÇALIŞMALARINA YÖN VERMESİNİ ÖNEMSİYORUZ
Çalıştay benzeri çalışmaları önemsediklerini söyleyen DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu:” Bu tür çalışmaların önemsiyoruz. Bu tür çalışmaların ajansımızın çalışmalarına yön vermesini önemsiyoruz. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçların da ajansımız için bir çalışma programı, bir iş programı haline gelmesi için bizlerde bu süreçlere katılım sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.
AYTUN: SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜRETECEĞİZ
Deprem ilimizde pek çok ekonomik kayba sebep olduğu belirten İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Aytun, Hatay ekonomisinin daha erken toparlanabilmesi için bir araya geldiklerini ve çalıştayda sektör temsilcileriyle birlikte sorunlara çözüm önerileri üreteceklerini söyledi.
EREN: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Konuşmasına Hatay’ın yaşanan depremlerden en büyük zararı gördüğünü söyleyerek başlayan MKÜ Prof. Dr. Veysel Eren: “Yaşanan depremlerle ilimiz asırlık kazanımlarının büyük bir kısmını kaybetti. Kadim bir kültüre sahip olan şehrimiz ekonomiden sanata sanattan gastronomiye kadar birçok alanda birikimini kaybetti. Bizler üniversite olarak bu süreçte üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda üniversitemiz tüm sektörleri içine alan, durum tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğu bir çalıştayı gerçekleştirdi. Bu tür çalıştayları ve panelleri yapmaya devam edeceğiz. Kısa süre içinde ilimiz önemli değerlerinden olan ipek üretimiyle ilgi ipekçilik çalıştayı yapacağız. Son baharda da zeytincilik çalıştayı yapacağız. İlimize gelen destekleri gereken yerlere doğru şekilde kanalize edersek ilimiz daha kısa sürede ayağa kalkacaktır. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından oluşturulan grup masalarında tarım ve hayvancılık, turizm, ayakkabıcılık, mobilya, lojistik ve ulaştırma ile girişimcilik ve istihdam başlıklarında yaşanan sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri ele alındı. Hatice Katırcıoğlu