Çalıştayda, özellikle taş ocakları ve beton santrallerinin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri çarpıcı bir şekilde ele alındı.

BARINMA SORUNU HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

TTB Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Kanatlı ve Dr. Nihat Eraslan’ın da katıldığı çalıştaya, Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş ve Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu gibi önemli isimler de katkı sağladı.

Karasu'nun yaptığı sunumda, deprem sonrası ortaya çıkan barınma sorunlarının halk sağlığına etkileri detaylı şekilde ele alındı. Sunumda, özellikle taş ocakları ve beton santrallerinin yarattığı çevresel tahribatın, solunum yolu hastalıklarından bağışıklık sistemi bozukluklarına kadar birçok sağlık sorununu tetiklediği ifade edildi. Karasu, “Depremzede vatandaşlar, sadece barınma sorunu değil, aynı zamanda bu tür çevresel faktörlerin yarattığı sağlık tehditleriyle de mücadele ediyor,” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

“HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA”

Arsuz'da şantiyedeki konteynerde çıkan yangın söndürüldü Arsuz'da şantiyedeki konteynerde çıkan yangın söndürüldü

Toplantıda, bölgedeki taş ocaklarının çevreye yaydığı tozların insan sağlığı üzerindeki etkileri vurgulanırken, beton santrallerinin neden olduğu hava kirliliğinin, özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi savunmasız grupları daha fazla etkilediği belirtildi.

Dr. Ali Kanatlı, çalıştayın kapanış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Deprem bölgesindeki halk sağlığını tehdit eden her konu, önceliğimiz olmaya devam edecek. Bu tür çalıştaylarla sorunları gündeme taşımayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi sürdüreceğiz.”

FELAKETİN İZLERİNİ SİLMEK İÇİN ORTAK ÇÖZÜM

Katılımcılar, halk sağlığına yönelik tehditlerin en aza indirilmesi için yerel yönetimlerle iş birliği yapılması gerektiğini ve taş ocakları ile beton santrallerinin denetim altına alınmasının şart olduğunu vurguladı. Ayrıca, barınma sorunlarına yönelik hızlı ve kalıcı çözümler üretilmesinin bölge halkı için hayati önem taşıdığı belirtildi.

Muhabir: Kenan Cengiz