Depremler sürerken depremzedeler evlerinin tekrar hasar aldığını söyledi. Jeoloji Mühendisleri Odasından Erkan Özgür de "Bakanlık tarafından yeniden hasar tespit çalışması yapılması gerekir" dedi.

Maraş merkezli depremlerin ardından geçen 9 aya rağmen deprem bölgesinde sorunlar sürüyorken yeni depremler de oluyor. 23 Kasım akşamı Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 5.2 ile 4.7 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem bölge illerinde şiddetli şekilde hissedildi. Depremzedeler, “Her deprem sonrası evlerimiz hasar alıyor” derken Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür de “Mayıs ayından bu yana hasar tespit çalışması yapılmadı, geçen süre zarfında birçok artçı deprem oldu. Bakanlık tarafından yeniden hasar tespit çalışması yapılması gerekir” dedi.

"ŞU AN SAĞLAM EV YOK"

Son artçı depremi yaşarken daha tedirgin olduğunu belirten Sultan, bunun sebebinin yıkımların hâlâ tamamlanmamış olduğunu, birçok evin hasarlı olduğunu söyledi.Sultan, “Malatya’da şu an sağlam bir ev yok. Art arda olan artçı depremler de evlerimize hasar veriyor. Sokakta yürürken bile tedirgin oluyoruz. Hasarlı olup olmadığını bilmediğimiz binaların yanından, altından geçmek zorunda kalıyoruz. Kendimi asla güvende hissetmiyorum. Depremin üzerinden dokuz ay geçti ama hâlâ kentte yıkımları bile tamamlamadılar” dedi.

"EVİMİZİN DUVARLARI DEPREMLE YİNE ÇATLADI"

Yaşanan deprem sonrası tekrardan evlerinin duvarının çatladığını söyleyen Sultan,” On gün önce tadilat yaptırdık. Bugün yaşanan depremden sonra tekrardan duvarlarımız çatladı. Tadilat yapan usta evin iç duvarlarının yapılması gerektiğini söyledi fakat bunu yaptırabilecek bir bütçemiz yok” diye konuştu.

"YIKIM ÇALIŞMALARI BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI"

Kentte henüz yıkım çalışmalarının sürdüğünü ve bir an önce tamamlanması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, hasarlı binaların durumuna dikkat çekti. Özgür, “Yetkililer 38 bin binanın ağır hasarlı olduğunu söylüyor. İlimizde hâlâ enkaz çalışmaları devam ediyor. Yıkımlar herhangi bir önlem alınmadan yapıldığı için Malatya’yı çok büyük sorunlar bekliyor. Ağır hasarlı ve yıkılmamış birçok bina bulunuyor. Bunların etrafında gezinilmemesi, yanından geçilmemesi gerekiyor. Orta hasarlı binaların da şu an hasar durumunun ne olduğunu bilmiyoruz. Henüz güçlendirme çalışmaları da yapılmadığı için yıkılacak mı yıkılmayacak mı buna dair de net bir şey yok” şeklinde konuştu.

Hasar tespit çalışmalarının mayıs ayından bu yana yapılmadığını ve bu süre zarfında birçok artçı deprem olduğuna değinen Özgür, yeniden hasar tespit çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Özgür, “Artçı depremlerin hafif hasarlı binaları orta hasara, orta hasarlı binaları ise ağır hasara çevirmiş olma ihtimali çok yüksek” dedi.

"GÜVENLİ KENTLER OLUŞTURULMALI"

Emeklilerin banka hesaplarına inceleme mi başlatıldı? Emeklilerin banka hesaplarına inceleme mi başlatıldı?

Özgür, Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezinin önerdiği fay yasasının yetkililer tarafından dikkate alınmadığını tekrardan olası depremlere karşı dikkate alınması gerektiğini söyledi. Özgür, güvenli kentler oluşturulması gerektiğine vurgu yaparak, nasıl olması gerektiğine karşı şu uyarılarda bulundu: “Yeni kurulacak yerleşim yerleri fay hattına yakın olan yerlerde olmamalı. Zemin etüdünün iyi yapılarak sağlam zeminler tespit edilip konutların öyle yapılması gerekiyor. Tarım arazilerinin imara açılmaması gerekiyor. Fay hattına yakın olan yerlerde yüksek katlı binaların yapılmaması gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi