Türkiye’de elektrik faturaları için yeni bir dönem başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarına göre, aylık 417 kilowatt-saatin (kWh) üstünde elektrik tüketen aboneler, sübvansiyonsuz fiyatlarla gerçek maliyet üzerinden ödeme yapacak. Bu düzenlemeyle 1.050 TL’yi geçen faturalar, Şubat 2024 itibarıyla sübvansiyon desteği olmaksızın hesaplanacak.
1,2 Milyon Abone Etkilenecek Yaklaşık 40 milyon mesken abonesi olan Türkiye’de, bu düzenlemeden yüksek tüketim grubuna giren yaklaşık %3’lük bir kesim etkilenecek. Bakan Bayraktar, bu kullanıcıların genellikle büyük evlerde oturan, fazla elektrikli cihaz kullanan veya elektrikli aracı olan kesimler olduğunu belirtti. “Bu aboneler, artık elektriği gerçek maliyetine uygun şekilde ödeyecek” diyen Bayraktar, bu değişimin yalnızca ihtiyacı olmayan aboneleri hedeflediğinin altını çizdi.
Faturalar İkiye Katlanabilir Sektör kaynakları, yeni düzenlemeyle aylık 417 kWh’lik bir tüketimden fazla harcayan abonelerin faturalarının iki katına çıkabileceğini öngörüyor. Örneğin, 420 kWh tüketen bir abonenin faturası, sübvansiyon kaldırıldığında 1.000 TL’den 2.000 TL’ye kadar çıkabilecek. Bu da %96-97 arasında bir artış anlamına geliyor.
Camiler ve Cemevleri İstisna Kapsamında Düzenlemeyle cami ve cemevleri gibi toplumsal önemi olan alanlara sübvansiyon desteği devam edecek. Bakan Bayraktar, devlet sübvansiyonunun, gerçekten ihtiyaç sahibi kesimlere ulaştırılmasının daha anlamlı olduğunu vurguladı.
Yüksek Tüketen Daha Fazla Ödeyecek Bu düzenlemeyle “Çok tüketen daha fazla öder” ilkesinin getirileceğini belirten Bakan Bayraktar, elektriğin sadece ihtiyaç sahiplerine sübvansiyonlu olarak sunulmasını planladıklarını belirtti.