Yeni Dönem Başlıyor: Yeni Trafik Levhası Yeni Dönem Başlıyor: Yeni Trafik Levhası

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, bu depremin Doğu Anadolu Fay Zonu'ndaki etkilerini değerlendirdi. Sümer, "Malatya depremiyle birlikte yaklaşık 30 kilometrelik fayın kırıldığını belirterek, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depreminde kırılan parça ile bu son deprem arasında kalan kısmın da kırıldığını söyledi. Böylece, Doğu Anadolu Fay Zonu’nun döngüsünü tamamladığını söyleyebiliriz" dedi.

2020-2024 Döneminde Kırılan Segmentler

Sümer, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 380 kilometrelik bölümündeki segmentlerin 2020-2024 arasında kırılarak, bu süre zarfında en azından döngüsünü tamamladığını vurguladı. Ayrıca, Malatya depreminden 30 saat önce, aynı mekanizmaya sahip 4,4 büyüklüğünde bir öncü depremin yaşandığını belirtti. "Bu bilimsel veriler, Doğu Anadolu Fay Sistemi'nin davranışını anlamamızda büyük önem taşıyor" diye ekledi.

Gelecek İçin Beklentiler

Uzman, bölgede artçı sarsıntıların yaşanabileceğini ancak aynı segmentlerde tekrar depremin olabilmesi için 400-500 yıla ihtiyaç olduğunu ifade etti. "Son depremde can kaybı yaşanmaması, fay sistemi içinde döngünün bitmiş olduğunu gösteriyor. Yalnızca bu deprem özelinde, kalan bazı ufak parçaların da önümüzdeki dönemde 4-5 büyüklüğüne ulaşan artçı depremleri olabilir" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bölge halkı, 6 Şubat 2023'teki depremin ardından tekrar bir sarsıntı yaşamanın endişesini taşırken, uzmanlar bu tür durumlarda alınacak önlemlerin önemine dikkat çekiyor.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu