Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Marburg virüsü adı verilen yeni bir küresel sağlık tehdidinin ortaya çıktığını duyurdu. Ruanda’da 26 vakanın kayıtlara geçtiğini belirten DSÖ, bunlardan 8’inin ölümle sonuçlandığını açıkladı. Virüs, ülkedeki 30 bölgenin 8’inde görüldü ve hızla yayılma riski taşıyor.

ÜLKEDE VE BÖLGEDE YAYILMA RİSKİ YÜKSEK

Hastalananların büyük çoğunluğunun Ruanda’nın başkenti Kigali'deki iki sağlık kuruluşunun personeli olduğu bildirildi. DSÖ, virüsün ülke içinde ve çevre bölgelerde yayılma riskinin çok yüksek olduğunu belirtti. Marburg’un küresel bir salgın halini alma ihtimali düşük olsa da, böyle bir riskin bulunduğu konusunda uyardı.

Mahsur Kalan Astronotlara 8 Ay Sonra Büyük Buluşma! Mahsur Kalan Astronotlara 8 Ay Sonra Büyük Buluşma!

MARBURG VİRÜSÜ NEDİR?

Ebola virüsü ile aynı aileden gelen Marburg, hemorajik ateşe yol açan oldukça ölümcül bir hastalık olarak biliniyor. Virüs, insanlara meyve yarasalarından geçiyor ve hastaların vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Ayrıca çeşitli yüzeyler ve malzemeler aracılığıyla da bulaşabiliyor.

Marburg’un belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı ve burun ile ağızdan kanamalar bulunuyor. Enfekte kişilerde ölüm oranı yüzde 88’lere kadar çıkabiliyor. DSÖ, henüz bu virüse karşı bir aşının bulunmadığını ve tedavinin semptomatik olduğunu belirtti.

AVRUPA'DA MARBURG PANİĞİ: TREN İSTASYONU KARANTİNAYA ALINDI

Almanya’nın Hamburg kentinde, Ruanda’dan gelen bir öğrencinin Marburg virüsü ile temaslı olduğunun anlaşılması üzerine tren istasyonu kısa süreliğine kapatıldı. Öğrenci ve kız arkadaşı, koruyucu ekipmanlarla önlem alan sağlık ekipleri tarafından karantina altına alındı. Tren istasyonunda bulunan bazı kişilerden de örnekler alındığı öğrenildi. Karantina işlemlerinin tamamlanmasının ardından istasyon yeniden açıldı.

Marburg virüsü küresel sağlık sistemini alarma geçirirken, DSÖ yetkilileri bu tür salgınlara karşı tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Kenan Cengiz