Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), elektronik sigara kullanımının çocuk ve gençler arasında alarm verici boyutlara ulaştığını belirterek, acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, e-sigara kullanımının artışını engellemek için sıkı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de e-sigara ürünleri yasak olmasına rağmen, e-ticaret siteleri ve tütün dükkanlarında rahatlıkla satılmaya devam ediyor. Tütün endüstrisinin özellikle sigara yasaklarının ardından geliştirdiği yeni nesil ürünlerin, çocuk ve gençleri hedeflediği belirtiliyor. Bu ürünlerde kullanılan 16 bin farklı aroma ile gençlerin dikkatini çekmeyi hedefleyen sektör, influencer (etkileyen kişi) aracılığıyla da reklamını yapıyor.

VİRÜS DEPREM BÖLGELERİNİ TEHDİT EDİYOR VİRÜS DEPREM BÖLGELERİNİ TEHDİT EDİYOR

Ancak DSÖ’ye göre, bu ürünler bağımlılık yapıcı özellikler taşıyan, gelişmekte olan beyne zarar veren, öğrenme bozukluklarına yol açabilen, toksik ve kanserojen maddeler içeriyor. Kalp ve akciğer hastalıkları riskini artıran e-sigara ürünleri, 34 ülkede yasaklanmış durumda; ancak 74 ülkede hâlâ mevzuat bulunmuyor.

DSÖ, kanıtlara dayanarak hükümetlere e-sigara satışının yasaklanması çağrısında bulunuyor. Özellikle 13 ile 15 yaş arasındaki gençlerde e-sigara kullanımının yetişkinleri aştığına dikkat çekiyor. İsmet Gültekin

Editör: Haber Merkezi