6 Şubat depreminin kiliseler üzerinde bıraktığı tahribatın ardından Vakıflı Meryem Ana Kilisesi Salonu’nda yapılan bayram ayini Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Sahak II’nin katılımıyla gerçekleşti.

Hataylı balıkçılar "vira bismillah" dedi Hataylı balıkçılar "vira bismillah" dedi

Cumartesi Günü kilise girişinde bereketi temsilen ekmek, su ve tuzu kutsayan Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak II, deprem de hayatını kaybedenler için de dua etti. Aynı günün akşamı geleneksel olarak yedi Ermeni köyünü simgeleyen yedi kazanda pişirilen Hırisilerin ateşi Sahak II ve Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan tarafından dualarla yakıldı.

Pazar sabahı kilise salonunda yapılan ve Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Sahak II’nin katıldığı Surp Badarak ayinini Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan yönetti.

“DEPREMDEN KURTULANLAR İÇİN HAYATI YENİDEN KURMALIYIZ”

6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler için yakılan mumların ve edilen duaların eşlinde devam eden ayinde kısa bir vaaz veren Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Sahak II, “Bu felaket o kadar büyükki sadece Türkiye’yi değil insanlığı birleştirdi. Deprem sadece binaları değil insanların kalplerindeki kabukları da kırdı. O yüzden hep beraber depremden kurtulanlar için hayatı yeniden kurmalıyız. Yıkılan kentleri ayağa kaldırmalıyız. Bu bizim tarihsel yükümlülüğümüz, insanlık borcumuzdur. Ben bu vesileyle Türkiye Ermenileri Patriği Sahak II olarak cemaatim ve kilisem adına ölmüş olan tüm kardeşlerimize Rab’den rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Bu büyük darbe, gerçekten Tanrı’nın özel bir tesellisini gerektiriyor. Tanrı, bütün yaralı yüreklere dokunsun ve hiçbir insanın teselli edemeyeceği gibi bütün incinmiş ruhları teselli etsin” dedi.

Ermeni Kiliselerinin beş büyük bayramlarından biri olan Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı ile ilgili de konuşma yapan Maşalyan, “Dünyanın bütün kiliselerinde bugün bu bayram kutlanıyor. Ve bu bayramı insanlarımız genellikle Üzüm Bayramı olarak biliyor. Oysa bizim için çok önemli bir bayram. Asmanın meyvesi olan üzüm dirilişi temsil ettiği için bizler de bugün ilk bağ bozumunu tanrımıza sunup Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş bayramını kutluyoruz” açıklamasını yaptı.

Verilen vaazın ardından kutsal ekmek ve şarap ayine gelen cemaate dağıtıldı. Ayin sonrası kilise bahçesinde üzüm ve kazanlarda pişmiş olan hırisiler kutsandı.

Bahçede bereket dualarıyla üzümü kutsayan Sahak II, daha sonra Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzoyan ve okuyucularla birlikte kazanların başına gelerek hırisileri kutsayıp önümüzdeki yılın bolluk, bereket, sağlık ve barış içinde geçmesi için dua etti.

Daha sonra bayram kutlaması kilise bahçesindeki kutsanan üzüm ve hırisilerin cemaate ve vatandaşlara dağıtılmasıyla son buldu. Mahmut Sivri

Editör: Haber Merkezi