Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak bilinen Sahra Çölü, Fas'ın güneydoğusunda gerçekleşen şiddetli yağışlarla sıra dışı bir doğa olayına sahne oldu. Genellikle yılda çok az yağış alan bölge, eylül ayında ortalama değerlerin çok üzerinde yağmur aldı. 50 yıldır kuru olan Iriqui Gölü, yağışlarla suyla dolarken, bölgede yaşanan sel felaketi 20'den fazla kişinin ölümüne ve tarım alanlarının zarar görmesine yol açtı.

Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak bilinen Sahra Çölü, son zamanlardaki yağışlarla birlikte gündeme geldi.

Fas’ın güneydoğusunda genellikle yaz sonlarında görülen nadir yağmur, eylül ayında bir yıllık ortalama yağış miktarının üzerinde oldu.

2 gün boyunca süren şiddetli yağışlar sebebiyle Fas’ın güneydoğu bölgesi sular altında kaldı. Genellikle yılda 250 milimetreden daha az yağış düşen bu bölgelerde, başkente yakın konumlanan Fas’ın Tagounite köyü bu yıl yalnızca 24 saatte 100 milimetreden fazla yağış aldı.

30 İLA 50 YILDA BİR GÖRÜLÜYOR

Fas Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanı Houssine Youabeb, bu kadar kısa sürede bu kadar yoğun yağış almanın 30 ila 50 yılda bir gerçekleştiğini ve şiddetli yağışların havadaki nem oranını artırarak ülkenin hava durumu üzerinde yıllarca sürecek büyük bir etkisi olabileceğini ifade etti.

IRIQUI GÖLÜ SUYLA DOLDU

NASA uydularından, 50 yıldır kuru olan Iriqui Gölü'nün yatağının suyla dolduğunu gösteren görüntüler geldi. Altı yıldır kuraklık yaşanan bu bölgede, yaşanan olağanüstü hava olayı sayesinde doğanın yenilendiği gözler önüne serdi.

Fas bölgesindeki yoğun yağışın, yeraltı su rezervlerinin dolmasına yardımcı olduğu ve yerel halk için de ek su kaynağı olduğu düşünülüyor ancak bunun yeniden meydana gelebilecek olan bir kuraklığın önüne geçip geçemeyeceği bilinmiyor.

ŞİDDETLİ YAĞIŞ 20 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU

" Dayanışmayla bölgeyi kurtarmalıyız" " Dayanışmayla bölgeyi kurtarmalıyız"

Öte yandan, sağanak yağış nedeniyle Fas ve Cezayir’de yaşayan 20’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu