AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler olacağını duyurdu. Yapılacak değişikliklere dair yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni sistemde, çalışanlar için ikinci bir maaş imkanı sağlayacak olan tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili gelişmeler de belirginleşti.

EMEKLİLERİN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ GÜNDEMDE

Emekli olan ancak çalışmaya devam eden milyonlarca vatandaştan sosyal güvenlik destek primi alınmakta. Yeni düzenlemenin ardından, GSS priminin de alınması gündeme gelecek. Bu sayede emekli bireyler, sosyal güvenlik sistemine daha fazla katkı sağlayabilecek. Emeklilik sisteminde yapılacak köklü değişiklikler ile birlikte çalışanlara ikinci emekli maaşı fırsatı sunulacak.

Yurt dışı merkezli kripto para platformları için geri sayım Yurt dışı merkezli kripto para platformları için geri sayım

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GELİYOR

AK Parti, Orta Vadeli Program kapsamında emeklilik sisteminde köklü değişiklikleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Emeklilik yaşı, sigorta prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranı gibi değişiklikler merakla beklenirken, tamamlayıcı emeklilik sistemi de gündeme geldi. Mevcut bireysel emeklilik sistemi çalışanlar için sunulmakta, ancak tamamlayıcı sistemde bireysel emeklilik daha da geliştirilecek. Çalışan ve devletin katkı payının yanı sıra işverenler de sisteme dahil edilecek. Yani devlet, çalışanlar ve işverenler prim ödeyerek ikinci bir emeklilik sistemine katkı sağlayacak. 10 yıl boyunca sistemde kalan ve primlerini düzenli ödeyen vatandaşlar, 56 yaş şartıyla toplu birikimlerini alma ya da yeni bir emekli maaşı alma şansına sahip olacak.

İKİNCİ EMEKLİ MAAŞI BAĞLANACAK

Bireysel emeklilik sisteminde, çalışanların brüt maaşlarının yüzde üçü emeklilik hesabına aktarılacak. Devlet, bu miktarın yüzde 30’u kadar katkı sağlayacak. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde devlet ve çalışanların yanı sıra işveren de katkı sağlayacak. Çalışanlar, yaş sınırını doldurup 10 yıl süreyle sistemde kalmaları halinde ikinci bir emekli maaşı alma fırsatını elde edecek. Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırlanan yeni düzenlemenin Ekim ayında TBMM’de onaylanması ve milyonlarca vatandaşa ikinci emekli maaşı hakkı sağlanması bekleniyor.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu