Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Adıyaman Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AKEDAŞ) ve Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (UEDAŞ), depolama yatırımları ve lisanssız elektrik üretimine yönelik yatırımcılara karşı sorumluluklarını yerine getirmedikleri ve hak kaybına sebep oldukları gerekçesiyle ceza kesti.

EPDK'nın incelemeleri sonucunda AKEDAŞ'ın depolamalı önlisans başvuruları için dağıtım hattı kapasitesinin uygun olmaması gerekçesiyle olumsuz görüş oluşturmasına rağmen eşzamanlı olarak lisanssız projeler için kapasite tahsisi yaptığı belirlendi. UEDAŞ'ın da trafo merkezlerinde kapasite olmasına rağmen daha önce bildirilen başvurulara olumsuz, daha sonra bildirilenlere olumlu bağlantı görüşü oluşturduğu tespit edildi.

Bu mevzuata aykırı davranışlar nedeniyle AKEDAŞ'a 173 milyon TL, UEDAŞ'a ise 18 milyon TL ceza uygulandı. Ayrıca iki şirketin uygulamaları sonucu hak kaybına uğrayan başvuru sahiplerine ilişkin gerekli düzeltmeler de yapıldı.

Ağustos 2023'te Türkiye'de Kartla Harcama Rekor Kırdı Ağustos 2023'te Türkiye'de Kartla Harcama Rekor Kırdı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu cezanın dağıtım şirketleri için önemli bir ders niteliği taşıması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “EPDK olarak ‘daha fazla yerli ve yenilenebilir enerji için, daha fazla yatırım için’ üzerimize düşeni hızla yerine getirirken, dağıtım şirketlerinin ağır davranma, farklı hesapların içine girme lüksü olamaz. Bu süreçte sorumluluğunu yerine getirmeyen, düzenlemelerimize aykırı davranan, yatırımcının önünü açmayan, hak kaybına sebep olan dağıtım şirketleri bedelini ağır öder. Ben bu cezanın ilk ve son olacağını umuyorum” Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi