Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte konut kredisi faizlerinde değişiklikler yaşandığını belirten Başaran, birikmiş paralarını değerlendirmek isteyenler için ipuçları sundu.

Başkan Ünlüce; “Kadınlarımız korkmadan iş hayatına girmeli" Başkan Ünlüce; “Kadınlarımız korkmadan iş hayatına girmeli"

KONUT PİYASASINDAKİ GELİŞMELER

Başaran, Eylül ayından itibaren değişen konut fiyatlarına dikkat çekerek, konut satışlarının düştüğünü ifade etti. “Sokaklarda evler bedava verilecek” diyerek, piyasanın yakın zamanda büyük bir patlama yaşayacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre, Ocak-Eylül döneminde konut satışları bir önceki yıla göre %10,8 azalarak 739 bin 190 olarak kaydedildi.

Ekonomistlere göre, konut fiyatlarının enflasyonun altında kalması, gelecekte büyük bir fiyat artışına yol açabilir. Başaran, 2020’den beri şişen konut piyasasının yakın zamanda patlayacağını vurguladı.

TÜİK VERİLERİNE GÖRE SATIŞLAR

TÜİK’in Eylül ayı konut satış verilerine göre, Türkiye genelinde Eylül ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %7,6 artış göstererek 147 bin 143 adete ulaştı. Ancak, Ocak-Eylül döneminde konut satışları %18,3 azalışla 949 bin 138 seviyesine geriledi. Eylül ayında ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %16,4 azalarak 29 bin 759’a düştü.

BAŞARAN’IN VATANDAŞLARA MESAJI

Ev sahiplerini uyaran Mert Başaran, konut fiyatları ve enflasyon gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Başaran, “Emlak işi yapan bir şirketi olan, her satmaya gelen komisyon vereceği için para kazanacak biri olmama rağmen, siz satmayın, biz kazanmayalım!” şeklinde bir mesaj verdi. Ayrıca, parasını faize yatıranlara yönelik uyarılarda bulunan Başaran, “Faiz, aldatmaca. Enflasyonla eriyor, ana paranın anası gidiyor” diyerek, herkesin barınma ihtiyacının karşılanması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Zeynep Yüksek