Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, gerici olarak nitelendirdikleri yeni müfredata tepki göstererek bir grup eğitimci ile protesto gerçekleştirdi.

Rektör Beriş’e Hayırlı Olsun Ziyareti Rektör Beriş’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Eğitim Sen, düzenlediği basın açıklamasıyla Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024/2025 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak olan yeni müfredat değişikliklerine yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Hatay Eğitim Sen’in açıklamasında, MEB’in müfredat değişiklikleri sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmediği vurgulandı. Hazırlıkların eğitim alanında örgütlü sendikalar ve kamuoyundan uzak şekilde gerçekleştirildiği belirtilirken, müfredat hazırlıklarının kimler tarafından yapıldığı, hangi komisyonların görev aldığı ve bireylerin yetkinliklerinin kamuoyuyla paylaşılmadığı ifade edildi. Bu durumun, yeni müfredata yönelik tepkilerin haklılığını ortaya koyduğu belirtildi.

BİLİM VE LAİKLİK GERİ PLANDA

MEB’in müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitimin geri plana itildiği, bunun yerine milli ve manevi değerlerin merkeze alındığı belirtildi. Eğitim Sen, bu yaklaşımın asıl amacının iktidarın siyasal ideolojisini öğrencilere aktarmak olduğunu savundu. Müfredat taslağının başlığının “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olarak belirlenmesinin tesadüf olmadığını ifade etti.

DİNSELLEŞME VE İDEOLOJİK HEDEFLER VAR

Yeni müfredat değişikliklerinin, MEB’in Diyanet İşleri Başkanlığı ve dini vakıf ve cemaatlerle işbirliği içinde eğitim sistemine dinselleşme unsurları eklediğini belirten Eğitim Sen, bu durumun eğitim kurumlarını ve sistemi kuşatma altına aldığını ifade etti. Müfredat değişikliklerinin, bilim, tarih, felsefe ve sanat derslerini hedef aldığı ve öğrencilerin düşünmeyen, sorgulamayan, itaatkâr nesiller olarak yetiştirilmesinin amaçlandığı savunuldu.

Başkan Tıraş yapılan basın açıklamasında, müfredat değişikliklerinin pedagojik olduğu kadar siyasal bir nitelik taşıdığını vurguladı. Yeni müfredatın, farklı yaş gruplarındaki çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal çizgisine paralel şekilde hazırlandığını belirtti. Bu durumun, eğitim alanı başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden haklı tepkiler aldığını ifade etti.

LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM TALEBİ

Eğitim Sen, öğrencilerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek laik ve bilimsel içerikli bir müfredat talep etti. Eğitim müfredatının, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavratmayı hedefleyen, çokdillilik temelinde anadili eğitimini esas alan yeni ve demokratik bir içerikte olması gerektiğini belirtti. Eğitim Sen, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredata karşı mücadele çağrısında bulunarak, öğrenciler, veliler ve tüm kamuoyuyla birlikte bu değişikliklere karşı duracaklarını ifade etti. Eğitim ve bilim emekçileri olarak, bilime ve laik eğitime meydan okuyan bu müfredat değişikliklerine karşı kararlılıkla mücadele edeceklerini belirtti. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi