Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesine ilişkin mevzuatta değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle güçlendirmesi mümkün olan binalardaki güçlendirme ruhsat başvurularında uyulacak esaslar belirlendi.

Yeni Ankara Adalet Sarayının temeli 19 Eylül'de atılacak Yeni Ankara Adalet Sarayının temeli 19 Eylül'de atılacak

Düzenlemeyle güçlendirme işlemi için tüm maliklerin muvafakati yerine maliklerin en az 5’te 4’ünün olur vermesi şartı aranacak. Ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapılar, yönetmelikte belirlenen kurallar hariç başka şart aranmaksızın yürürlükte olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin esaslarına göre güçlendirilebilecek. Taşıyıcı sistemde yapılacak zorunlu kesit değişiklikleri için mimari, elektrik ve mekanik projelerin yeniden tanzimi istenmeyecek. Ayrıca, kolon ve perde gibi taşıyıcı sistemin ebatlarının büyütülmesi, parselin emsal ve taban alanı hesabına konu edilmeyecek.

‘KADROLARIN NİTELİĞİ SORGULANMALI’

Düzenlemeyi değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Taner Yüzgeç, güçlendirmenin önünü açması, pratikte yaşanan zorlukları giderici nitelikte olması nedeniyle düzenlemeyi olumlu ancak eksik bulduklarını ifade etti. Düzenlemenin güçlendirmenin yaygınlaşmasına imkan verebileceğini ifade eden Yüzgeç, “Güçlendirme genel olarak Türkiye’de ve Avrupa’da iktidarlar tarafından hep ikinci plana itilmeye çalışıldı, teşvik edilmedi. Eksik olan güçlendirmeyi yapabilecek nitelikteki kadroların yetersizliği. Güçlendirme; normal projelendirme ve normal bir yapı inşasına göre daha özenli olunması gereken bir uygulama. Dolayısıyla bunları yapacak kişilerin yetkinliklerinin mutlak olarak sorgulanması gerekiyor” dedi.

Bunu sağlayacak bir mevzuat değişikliğini uzun zamandır talep ettiklerini ifade eden Yüzgeç, bugüne kadar bu doğrultuda herhangi bir adım atılmadığını ifade ederek güçlendirmeyi yapacak kişi ve kurumların özel bir değerlendirme sürecinden geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Yapı denetim sistemi ile güçlendirme için yürütülecek denetim süreçlerinin de temelden sorgulanması gerektiğine değinen Yüzgeç, müteahhitlerin hangi sınıfta belge alacaksa o sınıfa göre teknik eleman bulundurma şartının bir yıl daha ertelendiğini hatırlatarak “Dolayısıyla bu durum, depremin bile müteahhitlerin sınırlandırılmasına vesile olamadığını, belirli zorunlulukları yerine getirmelerini sağlayamamıştır” ifadelerini kullandı. Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi