Resmî Gazete’de yayımlanan “2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı”nda, ilaçlardaki eşdeğer ilaç bandı yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü. Bu kararla hastanın ödeyeceği fiyat farkları da artmış oldu.

Resmî Gazete'de yayımlanan kararla ilaçlardaki eşdeğer ilaç bandı yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü.

Yayımlanan “2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı”nın 4. Maddesinde, ‘Sağlık Uygulama Tebliği 4.4.2 Eşdeğer İlaç Uygulaması’ başlıklı maddesi ile belirlenen eşdeğer grubunda ödenebilecek azami ilaç bedelinde kullanılan oran yüzde 5 olarak belirlendi.

Gazze Şeridi'nin merkezinde 189 binden fazla çocuk felci aşısı yapıldı Gazze Şeridi'nin merkezinde 189 binden fazla çocuk felci aşısı yapıldı

“DAHA FAZLA FİYAT FARKI ÖDEYECEKLER”

Eşdeğer ilaç bandındaki yüzde 5’lik düşüşü değerlendiren Eczacılar, bu düşüş ile hastaların ödeyeceği fiyat farkının artacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Eşdeğer ilaç bandındaki en ucuz ilaç 100 TL ise, ilacın fiyatı yüzde 10 fazlasına kadar fiyat farkı çıkarmıyordu. Yani hasta 110 TL’lik ilaca da fiyat farkı ödemeden alıyordu. Ancak bu band yüzde 5’e düşürüldüğü için hastalar, 110 TL’lik ilacı almak için de 5 TL fiyat farkı ödemeye başlayacak.

2021 yılında da bu bandın yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesi için değişiklik yapılmıştı. Dava açılmış ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Ancak SGK, yine aynı düzenlemeyi yapmış.” Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi