Antakya-Yayladağı karayolunun Harbiye mevkiinde, freninin patlaması sonucu bir hafriyat kamyonunun yaptığı kaza, bölgede büyük bir infiale yol açtı. Kazanın ardından toplanan Harbiyeliler, ağır vasıtaların bölgeden geçişine karşı tepki göstererek, yetkililere önlem alma çağrısında bulundu.
“ŞANS ESERİ DEĞİL, GÜVENLİ YAŞAM İSTİYORUZ”
Eyleme katılan Harbiyeliler, güvenliklerinin tehlikede olduğunu dile getirirken, “Şans eseri değil, güvenle ve insanca yaşamak istiyoruz” sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Kazanın yaşandığı yolun özellikle deprem sonrası artan inşaat faaliyetleri nedeniyle hafriyat kamyonları ve iş makineleriyle dolup taştığını belirten mahalle sakinleri, bu araçların geçişinin yakıt tasarrufu amacıyla güzergâh olarak seçildiğini ifade etti.
STK’LAR VE YEREL YÖNETİCİLER DE EYLEMDE
Harbiyelilerin başlattığı eyleme, birçok sivil toplum kuruluşu ile Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün ve belediye yönetimi de katılarak destek verdi. Bölgedeki tehlikenin boyutlarına dikkat çeken Başkan Özgün, halkın taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
HAFRİYAT ŞİRKETLERİNİN KÂRI HALKIN YAŞAMINDAN ÖNEMLİ Mİ?
Harbiyeliler, hafriyat şirketlerinin kâr hırsının halkın güvenliğinin önüne geçtiğini ifade ederek, bölgede denetimlerin yetersiz kaldığını dile getirdi. Özellikle taş ocaklarının doğaya verdiği zarara dikkat çeken mahalle sakinleri, “Taş ocakları, Darmaşta ve Dursunlu mahallelerinde yaşamı tehdit ediyor. Doğa katliamı derhal durdurulmalı ve bu ocaklar sadece şehir ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde denetlenerek faaliyet göstermeli” şeklinde açıklamalarda bulundu.
BÖLGE HALKININ TALEPLERİ
Eylemde dile getirilen talepler sadece hafriyat kamyonlarıyla sınırlı kalmadı. Mahalle sakinleri, sağlık, eğitim ve altyapı konusunda yaşadıkları sıkıntıları da gündeme taşıdı. Bölgedeki temiz suya erişim sorunlarından, yağışlarda sık sık meydana gelen elektrik kesintilerine kadar birçok temel ihtiyacın karşılanmadığını belirten Harbiyeliler, şunları söyledi:
Ulaşım: Öğrenciler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar için günlük bir çileye dönüştü. Büyükşehir belediyesinin hala durumu ciddiye almadığı ifade ediliyor.
Eğitim: Depremin ikinci yılına yaklaşırken hala konteyner okullarda eğitim veriliyor. Sağlam okullar şehir merkezine yığılmış durumda.
Sağlık: Yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle bölgede acil sağlık istasyonları ve sağlık ocağı sayısının artırılması talep ediliyor.
Harbiyeliler, yetkililerden acilen harekete geçilmesini ve halkın güvenliğini tehlikeye atan hafriyat kamyonları ve iş makinelerinin bölgedeki faaliyetlerinin durdurulmasını talep ederken, tüm bu sorunlara kalıcı çözümler bulunması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.