Deprem felaketi ardından en çok yıkımın yaşandığı Hatay'da, kalıcı konutlarla ilgili olarak yapılan açıklamalar vatandaşların kafasını karıştırdı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, önceki günlerde yaptığı açıklamada, kalıcı konutların kasım ayı itibariyle teslim edileceğini ifade etmişti.
KASIM İTİBARİYLE TESLİM EDİLECEK
Vali Masatlı’nın açıklaması şu şekilde: “Toplam inşa edilecek konut sayısı 32 bin 314. Bunun yanında ihale aşamasında, rezerv olanlar ve planlama aşamasında olanlar var. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, kısmet olursa kasım itibarıyla inşallah vatandaşlarımız sürekli barınacağı, toplu konut alanlarına geçmeye başlayacak. Ocak ayına kadar da bizlerin genel manada planlaması, 4-5 bin arasında toplu konut evlerinin teslim alınıp vatandaşlarımıza teslim edilmesi yönündedir. 8 Kasım itibarıyla da tüm il genelinde 240 bin vatandaşımızın hak sahipliği kesinleşmiş olacak.”
YERLE BİR OLAN HATAY’DA TEMELİ ATILAN KONUT SAYISI SADECE 3.500
Gündemde bu konu varken açıklama yaparak konuyu meclis gündemine de taşıyan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın çığ gibi büyüyen sorunlarını anlattı.
Depremin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen barınma krizinde bir adım bile yol alınamadığına vurgu yapan Güzelmansur şunları söyledi: “Ben deprem bölgesinin bir vekili olarak ne yazık ki, üzülerek söylüyorum, hâlâ deprem bölgelerimizde, özellikle Hatay'da, özellikle Antakya'da, Defne'de, Kırıkhan'da, Samandağ'da yeteri kadar konut yapılmıyor. Eylül ayında 3.500 konutluk bir temel atıldı. Ama ne yazık ki, bu 3.500 konut yeterli değil.”
158 BİN HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSUNDAN 86 BİNİ REDDEDİLDİ
Yerinde dönüşüm ve hak sahipliği projelerinin aceleyle, kapsamlı bir şekilde çalışılmadan uygulamaya konulmasıyla Hatay’da çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Güzelmansur “Hatay'da şu an herkes kendi evini yapmaya çalışıyor, hak sahipliği üzerinden yapmaya çalışıyor. Özellikle Antakya'da, Defne'de, Samandağ'da hak sahipliği bakımından büyük sıkıntılar var. Hatay'da yaklaşık 158 bin hak sahipliği başvurusu oldu, bunların 86 bini geri çevrildi” dedi.
YIKILAN EVİN VARSA ZEMİN+4 KAT, ARSAN VARSA 10 KAT İNŞAAT YAPIYORSUN
Hatay’da alınan kararların, yapılan uygulamaların bütüncül olmadığına, adaletsizlikler yarattığına dikkat çeken Güzelmansur şöyle devam etti: “Hatay'da sıkıntılarımız var. Eğer senin evin yıkılmışsa yeni ev yapacaksan sen, zemin artı 4 kat yapmak zorundasın. Ama hayır, arsan varsa, eski imar planına göre yapıyorsun. Nasıl? Yani eğer eski imar planında 10 katsa, 10 katlık inşaat yapıyorsun. Yeni imar planının bir an önce bitirilmesi gerekiyor ve bunu, Bakanlığın belediyelerimizle birlikte iş birliği hâlinde yapması gerekiyor. Ama her zamanki gibi Hatay yine ne yazık ki sahipsiz, Hatay ne yazık ki üvey evlat muamelesi gören bir şehir. Bakın, hâlâ şehir sadece enkaz yıkıntılarından ibarettir.” Nebihe Mazmanoğlu