Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nın (UHKIA) incelemesi sonucu Hatay ve deprem bölgesi illerine ait hava kalitesini raporunu açıkladı.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) sistemlerine göre, hava kalitesi altı farklı düzeyde değerlendiriliyor: iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli.

Son bir yıl boyunca Hatay'da yapılan ölçümler, bölgedeki havanın genellikle orta ve hassas düzeylerde olduğu ortaya çıktı.

HATAY’IN HAVASI TEHLİKELİ SEVİYEDE Mİ?

Deprem sonrası şantiye alanına dönen Hatay'ın havası zehir saçıyor. Doğası, mesire alanları, göletleri ve doğal güzellikleriyle anılan şehrin hava kaitesi artık raporları ile alarm veriyor. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) tarafından sağlanan verilere göre, Hatay'daki hava kalitesi, daha önce "iyi" seviyede iken, şimdi "orta" seviyeye gerilemiş durumda. Komşu Deprem bölgesi illerinde ise durum yine aynı ve giderek kötü seviyelerine ilerliyor.

Antakya Çevreyolu’nda İş Makinesi Üst Geçide Çarptı Antakya Çevreyolu’nda İş Makinesi Üst Geçide Çarptı

RESMİ VERİLER AÇIKLANDI

Bu değişiklik, bölgedeki hava kirliliğinin arttığını ve hava kalitesinin bozulduğunu gösteriyor. Hatay'da, özellikle PM10 (Partikül Madde 10) seviyesi 112,0 µg/m³ olarak ölçüldü. Hava kalitesinin düzelmesi için yetkililer tarafından önlemler alınması gerekiyor.

HAVA KİRLİĞİNİN NEDENLERİ NELER?

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da, hasarlı binaların yıkımı sırasında ortaya çıkan toz bulutları, şehrin her yerinde olan inşaatı devam eden konutların şantiye alanları ve beton santralleri gibi faktörler hava kirliliğini önemli ölçüde olumsuz etkiledi.

Muhabir: Mahmut SİVRİ