Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İstihdam edilenlerin sayısı 2025 yılı Ocak ayında bir önceki yıla göre 501 bin kişi artarak 32 milyon 531 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 49,2 oldu." dedi.
Işıkhan, Hatay programları kapsamında Valiliği ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı ile görüştü.
Daha sonra Afet Koordinasyon Merkezi'nde "Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları"na katılan Işıkhan, iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
Işıkhan, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Hatay'ın, tarih boyunca ticaretin, üretimin, emeğin ve girişimciliğin merkezi olduğunu söyledi.
Medeniyetlerin kesiştiği bu güzel şehrin, bugün de aynı dinamizmiyle ülkenin büyüme ve kalkınma hamlesine büyük katkılar sunduğunu belirten Işıkhan, şöyle devam etti:
"Bu bereketli topraklarda çalışkanlığıyla, üretkenliğiyle, yatırım azmiyle fark yaratan iş insanlarımızla bir araya gelmek, sizlerle istişare etmek bizim için büyük bir mutluluktur. Biz, göreve geldiğimiz günden itibaren Türkiye'nin dört bir yanında iş dünyasıyla buluşuyor, şehirlerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını yerinde tespit ediyor ve üretimi, istihdamı, yatırım ortamını güçlendirmek için birlikte yol haritamızı hep birlikte belirliyoruz. Bugün ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği şehirlerden biri olan Hatay, özellikle demir-çelik sektörü, makine imalatı, lojistik ve ihracat alanlarında büyük bir ivme kazanmıştır. Aynı zamanda Akdeniz'e açılan en önemli ticaret kapılarımızdan biri olan Hatay, hem deniz hem de kara yollarıyla ülkemizin dış ticaretinde kritik bir rol üstlenmektedir. Yıllık 5 milyar doları aşan ihracat hacmiyle Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden biri olan Hatay, sadece bölgesel değil uluslararası pazarlarda da gücünü artırmaktadır."
Işıkhan, 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Hatay'ın büyük bir yıkım yaşadığını, canları kaybettiklerini, şehirlerin harap olduğunu ve ekonominin de darbe aldığını dile getirdi.
Hatay insanının güçlü olduğunu, iş insanlarının, esnafının, sanayicisinin, tüccarının ve çiftçisinin dimdik ayakta durarak üretime devam ettiğini, bu şehri yeniden ayağa kaldırmak için elini taşın altına koyduğunu vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu:
"Bugün görüyoruz ki devlet-millet dayanışmasıyla, iş dünyamızın azmiyle Hatay'ı her anlamda eskisinden daha güçlü hale getireceğiz. Hükümet olarak deprem bölgesinde özellikle sanayi, ticaret ve istihdamı canlandırmak için çok ciddi destekler verdik, vermeye de devam ediyoruz. İş dünyamızın finansman sorununu çözmek için deprem bölgesine özel teşvik ve destek paketlerimiz hayata geçirildi. İstihdamı koruma adına kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve SGK prim ertelemeleri uyguladık.
Hatay'a özel yatırım teşvikleriyle iş insanlarımızın üretime devam etmesi için ciddi adımlar atıldı. Biz de Bakanlık olarak İstihdama Dönüş Programı'nı deprem bölgesi için hayata geçirerek deprem bölgesine özel olarak aktif iş gücü programlarımızı düzenledik."
Hatay'da kayıtlı iş gücü sayısı 153 bin 476
Işıkhan, bu destekler sayesinde, Hatay'da sanayi bölgelerinin yeniden canlandığını, üretimin eski temposuna dönmeye başladığını dile getirdi.