Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bin yılın afeti” adıyla bilinen 6 Şubat depreminin 18 il’de 680 bin konut ve 170 bin civarında iş yeri, depo vesaire gibi tek katlı binaların ya ağır hasarlı veya orta hasarlı olarak yıkım beklediğini söyledi.

Bu Oyun Parkı Depremzede Çocuklara Ücretsiz Bu Oyun Parkı Depremzede Çocuklara Ücretsiz

6 Şubat yıkımı tablosunun gerçekten çok büyük olduğunu,. Bazı şehirlerde merkezlerin neredeyse yüzde 90 oranında yok olduğunun altını çizen bakan Mehmet Özhaseki ,memleketi Kalyseri’de basın mensuplarıyla sohbetinin ilimizle ilgili bölümünde şöyle devam etti: “Hatay gibi, Antakya’nın yüzde 90’ı yok şu anda mesela. 254 bin konutla Hatay ön planda gözüküyor. Kahramanmaraş’ta 112 bin konutun yıkılması ve yeniden yapılması söz konusu, Malatya’da 103 bin, Adıyaman’da 64 bin gibi büyük sayılar var. Bunlar birkaç tane şehrin yeniden yapılması demek.”Özhaseki, 1 milyon 900 bin kişinin dışarıda olduğuna dikkati çekerek, bunlardan 80 bininin yurtlarda, sosyal tesislerde misafir edildiğini anlattı ve Türkiye’de artık yeni bir dönemin başladığının altını çizerek kırmızı çizgileri olduğunu, bu konularda taviz vermeyeceklerini belirterek, şöyle dedi:

“Birincisi fay kırıklarının olduğu yerde, fay hatlarının geçtiği yerlerde asla yapılaşma olmayacak. Şehirlerin en merkezinden geçebilir ki Adıyaman’da, Kahramanmaraş’ta, Hatay’da bunu görebiliyoruz. Oralarda asla yapı olmayacak. Yapı yasağı var. 65 metre civarında bir alan, fay kırığının geçtiği yerde yeşil alan olacak. Bina asla yapılmayacak oraya. Eğer bina yaparsanız yarın bir gün yeni deprem geldiğinde onun yıkılmasına da hazır olun. Çünkü çelikten de bir bina koysanız üzerine, aşağıdan öyle bir enerji geliyor ki fay kırığı üzerinde her ne varsa yok ediyor ve içine alıyor. O yüzden fay kırığı üzerine asla bir şey yaptırmayacağız bundan sonra. İmar planlarına işleyeceğiz. Kırmızı çizgiler olarak da bunlar zaten orada kalacaklar. İkincisi zeminde sıvılaşma olan yerler var. Buralarda da yapı yasağı var. Dere yataklarına asla yapılaşma bundan sonra olmayacak. Belki de bu daha çok Hatay’ı ilgilendiriyor. İşte orada Asi Nehri’ne ulaşan yataklar var. Bunların üzerine de asla yapı yaptırmamamız lazım. Son olarak da söyleyeceğim şey, bundan sonra mühendislik hesaplarından başlayıp uygulama safhasında inşaat bitinceye kadar sıfır tolerans uygulanacak.” Mahmut Sivri

Editör: Haber Merkezi